van den Hurk räddade HIF från bottenrekord

Helsingborgs IF var illa ute mot Kalmar FF.

Men i 90:e minuten kvitterade Anthony van den Hurk från straffpunkten och matchen slutade 1-1.

Detta var skåningarnas första poäng sedan 5 maj.

– Vi kan säga att det är en ”soft penalty”. Bojan (Pandzic) har lovat att vi inte ska ha några sådana i svensk fotboll, men vi får skylla oss själva, säger Kalmar FF:s tränare Henrik Rydström efter matchen i Discoverys sändning.

Helsingborgs IF kom med fart, fläkt och aggressivitet i jakten på en nödvändig seger i jumboposition i allsvenskan – och hemmalaget skapade chanser.

Taha Ali drog bollen i ribban, comebackande Wilhelm Loeper hade ett bra läge men då räddade Kalmarmålvakten Ricardo Friedrich.

Målkungen Lars Sätra slog till igen och knoppade in sitt tredje nickmål för säsongen i 37:e minuten efter en hörna från Simon Skrabb.

Den norske mittbacken är främste målskytt i Kalmar FF och skickade redan inför avspark en gliring till sina forwards-medspelare:

– Det är alltid roligt att göra mål. Men anfallarna måste kanske börja göra lite mål…sa Sätra till Discovery.

Helsingborg hade mer av spel och boll i den andra halvleken och försökte frenetiskt i jakten på kvittering men utan att skapa de riktigt, riktigt heta chanserna.

Den krampaktiga utdelningen dröjde till slutminuterna. Kalmars Axel Lindahl kopplade ett lätt livtag om inhopparen Amin Al Hamawi som gick omkull och Bojan Pandzic dömde straff för HIF.

– En soft penalty, tycker Kalmartränaren Henrik Rydström.