Sverige vann med 5–0 mot Portugal

Sverige gick på knock när EM-gruppen skulle avgöras.

5-0-segern mot Portugal innebär gruppseger och att man undviker Frankrike i kvartsfinal.

– Otroligt skönt, det är det här vi har strävat efter hela tiden, säger tvåmålsskytten Filippa Angeldahl.

Det gjorde inget att lagkapten Caroline Seger inte kom till spel eller att Kosovare Asllani inte fick med sig en straff i inledningen av matchen.

I den 21:a minuten spräckte Filippa Angeldahl målnollan, för att 20 minuter senare följa upp det med att sätta 2-0.

Amanda Ilestedt skarvade in en hörna i mål i slutet av första halvlek.

Tre mål på fasta situationer och en total svensk överkörning.

I andra halvlek utökade Kosovare Asllani kyligt ledningen från straffpunkten efter en handssituation.

På tilläggstiden stänkte Stina Blackstenius in 5-0 och bröt måltorkan.

– Glädje så klart, när vi gjorde första målet tidigt blev det en lättnad, att det inte blev någon sån där jobbig historia, säger målvakten Hedvig Lindahl efter segern.

– Jag står här med stolthet också. Jag tycker vi visar ett fint register, vi får in en hel del mål.

Samtidigt som Blågult körde över Portugal spelade Nederländerna 4-1 mot Schweiz. Med bättre målskillnad vinner Sverige därmed gruppen och slipper ställas mot Frankrike i kvartsfinal. I stället är det Nederländerna som måste försöka ta sig förbi stornationen.

I morgon avgörs vilken nation Sverige möter i kvarten.

Det står mellan Island, Belgien och Italien.

Förstnämnda Island ligger just nu tvåa i gruppen med två inkasserade poäng, men ställs mot tuffa Frankrike. Samtidigt möts Belgien och Italien som står på en poäng vardera.