Färjestad klart för SM-final efter superdrama mot Rögle

Vägen till finalplatsen blev en svängig rysare där Färjestad till slut lyckades vinna den sjätte SM-semifinalen mot Rögle efter förlängning.

Hemmalagets hjälte blev lagkaptenen Linus Johansson som fastställde slutresultatet till 5–4 i den femte perioden.

– Det här är en av de största grejerna i min karriär, sa en glad men trött Linus Johansson till Cmore direkt efter avgörandet i semifinalen.

Färjestad missade första matchbollen i semifinalserien mot Rögle när de i söndags förlorade den femte semifinalen.

På tisdagskvällen hade de chansen att slå in den andra inför en sjungande hemmapublik i en fullsatt arena.

Det lyckades de med, men efter stor möda och en del besvär.

Den sjätte semifinalen mellan Färjestad och Rögle blev en rysare som det svängde rejält om.

Spelmässigt var Färjestad det bättre laget under stora delar av matchen, men seriesegrarna Rögle stred tappert för att förlänga säsongen med åtminstone en match till.

Inte ens tre minuter av den andra perioden var spelade när Rögle hade vänt 0–1-underläget till en 2–1-ledning tack vare två tonåriga spelare.

Rögles juniorer Marco Kasper och Oliver Tärnström vände matchen på 36 sekunder med varsitt mål direkt i inledningen.

Först kvitterade 18-årige Marco Kasper till 1–1 efter en snabb spelvändning, och 36 sekunder senare gjorde 19-årige Oliver Tärnström 2–1.

Efter det valde Färjestads tränare Tomas Mitell att ta en välbehövlig timeout, och några minuter senare kvitterade Victor Ejdsell till 2–2 med ett hårt skott.

Med drygt två minuter kvar av andra perioden blev Ejdsell tvåmålsskytt när han styrde in Theodor Lennström skott.

Då klev Rögles Adam Edström in i handlingen, och förändrade den bilden.

Jacob de la Rose gav hemmalaget ledningen i den första perioden, men det var i den andra perioden som matchen vaknade till liv på riktigt.

Färjestad svarade med att ta en timeout – och Victor Ejdsell gav åter FBK ledningen med två raka fullträffar. Däremellan hann Rögle dessutom få ett mål bortdömt.

Rögle-forwarden, som är född i Karlstad, gjorde både 3–3 och 4–3 på några minuter.

Med tre minuter kvar såg skåningarna alltså ut att tvinga fram en sjunde och avgörande match. Då styrde Daniel Viksten in 4–4 och matchen gick till förlängning.

Där fick Rögle, som hade förlorat alla fem förlängningar i slutspelshistorien tidigare, se sig besegrade efter ett massivt hemmatryck.

– De vinner välförtjänt i slutändan, säger Rögles målvakt Christoffer Rifalk.

Färjestad ställs mot Luleå i finalen. Den första matchen spelas i Norrbotten på lördag.

– Vi kommer in som underdogs och ska ge dem en jävla match, säger Gustav Rydahl i C More.