Damkronorna vann efter ny straffdramatik

Sverige är klart för VM-kvartsfinal.

Slutspelsplatsen säkrades på måndagskvällen när Damkronorna vann mot Ungern med 3–2 efter straffar.

I centrum i segermatchen var två tonåringar – målvakten Ida Bohman och succébacken Mira Jungåker – samt Hanna Olsson som fortsätter att göra viktiga mål.

Redan innan fem minuter hade spelats kunde Sverige ta ledningen. Mira Jungåker drev fram med pucken innan hon placerade skottet vid närmsta stolpen.

Senare i perioden blev Sverige tvungna att spela tre mot fem, efter att Jenny Antonsson och Thea Johansson blivit utvisade.

Efter ett nytt powerplay för Ungern kunde Emma Kreisz trycka in 1–1.

Lite senare var det dags för Olivia Carlssons att visas ut. 27-åringen gick in med en tackling i ryggen på Ungerns Taylor Baker, och Sverige fick därefter en fem minuter lång utvisning.

Ungern kom dock att kvittera ännu en gång. I den tredje perioden sköt Franciska Kiss-Simon in 2–2 från nära håll.

Några fel mål blev det inte i ordinarie tid eller förlängning och matchen kom därmed att avgöras på straffar.

Efter 15 raka straffmissar från båda lagen lyckades Sverige avgöra genom Hanna Olsson.

På tisdag möter Sverige Tjeckien (15.30) i sin sista gruppmatch i Danmark.