Sverige till EM-semifinal

Hon missade guldjakten i OS i fjol.

På fredagskvällen tog Linda Sembrant Sverige till spel om medaljerna i fotbolls-EM.

Sverige är klart för semifinal efter ett sent 1–0-mål mot Belgien på tilläggstid.

– Det var helt magiskt, obeskrivligt, säger mittbacksveteranen.

Efter en smått rörig uppladdning för det svenska laget inför kvartsfinalen mot Belgien, där trion Hanna Glas, Emma Kullberg och Jonna Andersson testat positivt för covid-19, stod man ändå som favoriter till att avancera till en semifinal i EM.

Sverige tog också tag i taktpinnen från start, och skapade flera målchanser tidigt i matchen. Bland annat genom Filippa Angeldahl som testade skott ett flertal gånger.

minut 25 frispelades Stina Blackstenius och placerade bollen i nät, men efter VAR-granskning dömdes målet bort för offside. En offside som till synes var minimal.

Fortsatt mållöst i kvartsfinalen alltså, men Sverige fortsatte att trycka på under den första halvleken där man mer eller mindre radade upp målchanser emellanåt. Men det var allt jämt mållöst efter den första halvleken.

Den andra halvleken inleddes även den på ett övertygande vis från svenskt håll, där man omedelbart satte press på det belgiska försvaret.

Men trots att Sverige fortsatte föra matchen, där Filippa Angeldahl också fortsatte att skjuta från distans, så försvarade sig belgiskorna kompakt och höll mestadels Sverige i ytterzonerna. Men trycket på det belgiska var massivt, och med 25 minuter kvar av ordinarie tid kändes det som en tidsfråga innan det svenska ledningsmålet skulle komma.

Men trots mängder av hörnor, inlägg och ett stort bollinnehav var det mållöst. Stina Blackstenius fick ett jätteläge efter 73 minuter, och hennes nick tvingade Nicky Evrard i det belgiska målet till en jätteräddning för att hålla nollan intakt.

Och nollan såg också ut att hållas intakt, men då smällde Linda Sembrant till. Efter en tilltrasslad situation efter en hörna hamnade bollen framför fötterna på Sembrant som tryckte in sitt sextonde landslagsmål.

– Jag vet inte om jag gråtit någon gång när vi har gjort mål men nu kunde jag känna gråten i halsen när vi sprang bort mot bänken. Det var magiskt och som bäst när alla får fira tillsammans. Hela laget har varit fantastiskt den här veckan, det har inte varit en lätt vecka för oss som lag men vi har hållit ihop och visat att vi är riktigt starka mentalt och vi slutade aldrig kämpa idag, säger lagkapten Magdalena Eriksson.

Därmed är Sverige vidare till semifinal.mot värdnationen England.Matchen spelas på tisdag 26 juli kl 21.00 på Bramall Lane i Sheffield.

– Det blir en ny match mot England. Det kanske inte är så mycket vi kan ta med oss, men försvarsmässigt går vi in och bryter framför och släpper inte till så mycket på 90 minuter, säger Peter Gerhardsson.

Sverige möter England i semifinalen.