Norskt fiasko – EM-drömmen i kras

När unge Gavi satte 1–0 till Spanien efter 49 minuter spel på ett utsålt Ullevål i Oslo anade det flesta var den här söndagskvällen skulle ta vägen.

Norge behövde vinna för att fortfarande ha en teoretisk chans att fortfarande nå EM-slutspelet i Tyskland nästa sommar.

Efter 19 spelade minuter hade Spanien en boll i nätet för första gången.

Stefan Strandberg, mittback, försökte sig på en cykelsparksrensning. Men en felträff senare var målvakten Örjan Nyland bortfintad och Alvaro Morata kunde enkelt rulla in bollen i helt öppet mål.

Men VAR-domaren var på sin vakt – och efter en tids väntan dömdes målet bort för offside.

När domaren blåste av för halvtid var ställningen alltjämt 0–0.

I den andra halvleken satte Spanien högsta fart med en gång – och fyra minuter in kom målet.

Återigen dröjde det innan ett slutligt besked kom från domaren. Men efter flera minuters väntan bekräftades det att målet var regelrätt.

Målskytt?Gavi – Barcelonas jättetalang. 19-åringen har, sin ålder till trots, hunnit med att göra fem mål på 25 landskamper.

Norge gav inte upp. De behövde undvika förlust för att hålla mästerskapsdrömmen vid liv.

Men speciellt nära kom de aldrig. När domaren blåste av matchen efter 90 spelade minuter stod det klart att Spanien vunnit med 1–0 och nu pekar det mesta på att Norge missar EM.

Hoppet lever dock för Norge. Landet kan fortsatt kvalificera sig genom Nations League, men den möjligheten beskrivs som mycket liten.