Kroatien till final i Nations League efter rysare

Kroatien är klart för final i Nations League – och det efter en minst sagt dramatisk semifinalseger borta mot Nederländerna. Kroaterna vann med 4–2 efter förlängning.

På Feyenoords hemmastadion i Rotterdam, plats för 50 000 åskådare och byggd 1937, tog hemmanationen ledningen genom Donyell Malen.

I den 34:e minuten hamnade bollen efter fint ”klapp klapp-spel” hos 24-åringen som elegant satte 1–0 bakom Dominik Livaković.

Klart mest rutin av spelarna på plan hade 37-årige Luka Modrić.

Och den erfarenheten visade han prov på när det gått knappt tio minuter av de avslutande 45.

Förvisso lade Modrić sig lätt när Cody Gakpo drog omkull honom, men straffen uppfattades ändå som klart motiverad.

Straffen sattes sedan ytterst säkert av Andrej Kramarić.

17 minuter senare var det nederländska försvaret väl passivt. Något som gjorde att Luka Ivanušecs precisa passning hittade in till Mario Pašalićs känsliga vänsterfot – 1–2. Pašalić spelar vanligtvis i Atalanta i Serie A.

Men nederländarna hade några bra kvitteringschanser. Och i den sjätte tilläggsminuten kom också kvitteringen till 2–2 genom inhopparen Noa Langs ytterst precisa skott mellan försvararen Josip Šutalo och målvakten Livaković.

Detta efter lite fram och tillbaka med bollen i det kroatiska straffområdet.Det sena likaresultatet innebar förlängning.

När åtta minuter gått av den första förlängningskvarten var det dags för en ny kroatisk ledning.

2–3 var ett resultat av Bruno Petkovićs pricksäkra kanon från distans. Frenkie de Jong får ta på sig en hel del, eftersom han inte klarade av att följa med Petković.

Till slut – i minut 116 kunde Luka Modrić, kvällens lille stora spelare, stänga matchen med Kroatiens andra straff, 2–4 med andra ord.

För tredje gången genomförs slutspelet av Nations League. För två år sedan vann Frankrike alltihop och för fyra år sedan fick Portugal lyfta pokalen.

I år har Kroatien chansen att stå som slutsegrare.