Barcelona utreds för mutskandal

Den spanska storklubben FC Barcelona har några rätt tunga år bakom sig. Inte minst i jämförelse med den storhetstid klubben upplevt tidigare under 2000- och 2010-talet.

Bland annat har klubben gått igenom ett ekonomiskt stålbad, samtidigt som de har en bit kvar till fornstora dagar.

Snart kan de drabbas av en ny smäll i form av bestraffning från det spanska fotbollsförbundet.

Det är spansk media i form av Cadena SER som rapporterat att klubben mellan 2016 och 2018 betalat ut miljonbelopp till företaget DASNIL 95.

Betalningarna ska ha skett vid tre olika tillfällen, för att sen upphöra 2018, året Negreira lämnade sin post i domarkommittén.

Den potentiella mutskandalen uppmärksammades när Negreira utretts av den spanska skattemyndigheten. Anledningen till granskningen är att han inte kunnat visa upp någon dokumentation som bevisar vilken typ av tjänst han hjälpt Barça med.

Enligt Forbes hävdar Negreira att skriftlig dokumentation saknas eftersom tjänsten bestod av att ge Barcelona muntliga råd kring hur spelarna ska hantera domarna i ligan.

Barça har i ett pressmeddelande skrivit att de kommer vidta rättsliga åtgärder mot de som riktar falska anklagelser mot klubben. Deras förklaring är att de tidigare anlitade en extern konsult, bland annat för att hjälpa tränarstaben få tekniska rapporter kring domare. Nu har de en anställd som utför uppdraget.

Skulle de visa sig vara skyldiga kan hårda straff vänta. När det 2006 avslöjades att Juventus mutat domare, degraderades de till Serie B.