Tyskland körde över Skottland i EM-premiären

Den skotska festen kom av sig. Tyskland stod pall för trycket och vann med förkrossande 5–1 i premiären av fotbolls-EM.

Hemmanationen fördes fram av lagets två yngsta spelare i Florian Wirtz och Jamal Musiala.

Men det här skulle aldrig bli någon match – från första stund var det istället virvlande tysktango i dobbskor.

Toni Kroos dirigerade, Ilkay Gündogan manövrerade och med en väl inarbetad metodik lyckades tyskarna gång på gång med det som hela deras offensiva spel numera går ut på – att sätta sina två 21-åriga superstjärnor i lägen och ytor där de kan uttrycka sig själva och sätta världen i brand.

Florian Wirtz vinklade in 1-0 och Jamal Musiala showade in 2-0. Himlarna lystes upp över München.

Inte ens 20 minuter hade spelats, men matchen var redan avgjord och över. Verkligheten hade hunnit ikapp Skottland, skickligheten hade övermannat dem, framtiden sprungit ifrån dem.

Musiala och Wirtz dansade fotboll, lekte fotboll, njöt av fotboll. De var lika fria och bekymmerslösa i den här EM-premiären som de någonsin varit hemma med grabbarna på gården, något som är så ovanligt att det gränsar till att vara unikt.

Att spela ett fotbollsmästerskap är annars ingen liten sak, inget du kan hantera med en axelryckning. Många stora spelare har krympt ihop när de insett magnituden av det de faktiskt står inför, när de känt ett helt lands förväntningar på sina axlar.

Hela vägen in mot EM har Julian Nagelsmann arbetat medvetet och metodiskt för att varken han själv eller hans unga spelare ska hamna bland dem.