Cristiano Ronaldo stängs av efter obscena gesten

Har du hört den förut?

Cristiano Ronaldo skapar återigen rubriker efter en obscen gest på fotbollsplanen.

Nu stängs han av – och tvingas till böter.

I samband med helgens match mellan saudiska klubbarna Al-Nassr och Al-Sahabab rök topplocket för Ronaldo.

Han hade just blivit målskytt för fjärde matchen i rad när fansen i arenan började skandera ramsor om rivalen Lionel Messi.

Ronaldo ilsknade till och riktade en obscen gest mot Al-Shabab-fansen efter slutsignal.

För det straffas alltså portugisen nu. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Ronaldo stängs av i en match. Han får dessutom böta motsvarande 83 000 kronor.

Värt att nämna i det sammanhanget är att Ronaldo uppges ha tjänat motsvarande 2,8 miljarder kronor förra året.

Han missar nu lagets nästa ligamatch mot Al Raed.

Straffet kan inte överklagas.

Erling Haalands succé – gjorde fem mål mot Luton

Erling Braut Haaland bjöd på en osannolik målshow i FA-cupmötet med Luton med fem mål på mindre än en timme.

Han hade aldrig klarat det utan Kevin De Bruyne, belgaren som spelade fram norrmannen till de fyra första målen.

Haaland gjorde ett äkta hattrick i första halvlek och tio minuter in i andra halvlek gjorde De Bruyne sin fjärde (!) assist till norrmannen.

Kevin De Bruyne är otrolig. Han gör det han är bäst på. Det är ett nöje att spela med honom. Vi vet vad vi båda vill ha från varandra, det klickar bra. Han är en smart spelare och jag gillar att spela med honom, säger Haaland till ITV.

Haalands sista mål i matchen, det femte, gjordes utan assistans från De Bruyne. Mateo Kovačić drygade sedan ut Manchester Citys ledning till 62, som blev slutresultatet.

Pep Guardiola var nöjd efter Haalands och De Bruynes show.

Kevin behöver spelare som Erling och Erling behöver spelare som Kevin. Men vi är inte här utan de andra spelarna. Alla ska ha mycket kredd, säger tränaren till ITV.

Även Newcastle och Blackburn spelade åttondelsfinal under tisdagskvällen en match som Newcastle vann efter 11, förlängning och straffar.

Kristoffer Olsson allvarligt sjuk

Landslagsmittfältaren Kristoffer Olsson är allvarligt sjuk och vårdas i respirator på Århus sjukhus.

28-åringen har drabbats av akut hjärnsjukdom, enligt hans danska fotbollsklubb Midtjylland.

– Det är tunga nyheter och vi hoppas att allt kommer sluta väl, säger landslagschefen Stefan Pettersson i ett uttalande.

”Alla i FC Midtjylland är så klart djupt påverkade av Kristoffers plötsliga sjukdom och våra tankar och fulla stöd går till Kristoffer och hans familj.”, skriver klubben.

Kristoffer Olsson har missat två två senaste matcherna med klubblaget han representerat sen 2022.

Midtjylland skriver att man på rund av ”rykten och gissningar” känner sig nödgade att gå ut med Olssons hälsotillstånd.

Kristoffer Olsson blev ungdomsproffs i Arsenal innan han lämnade för en första sejour i Midtjylland 2014.

Karriären fortsatte AIK där han var med och vann SM-guld 2018.

Olsson har även representerat ryska FK Krasnodar och belgiska Anderlecht.

De senaste åren har han haft en självklar plats i det svenska landslaget och noterats för 46 landskamper.

Hård kritik mot Ronaldo efter gest

Efter slutsignalen kupade den femfaldige Ballon d’Or-vinnaren handen över sitt ena öra och stötte sedan sin hand fram och tillbaka i närheten av skrevet, till synes riktat mot motståndarlagets fans, visar filmklipp som publicerats på sociala medier.

I bakgrunden hörs människor skandera ”Messi” från läktarna, en referens till Ronaldos främste rival inom sporten. Incidenten fångades inte av tv-kamerorna, men vissa saudiska experter anser att Ronaldos tilltag bör få konsekvenser och enligt uppgifter i lokala medier ska Saudiarabiens fotbollsförbund ha inlett en utredning.

Al-Nassr ligger tvåa i tabellen, fyra poäng bakom serieledande Al-Hilal efter 21 spelade matcher.

Ronaldo toppar skytteligan på 22 gjorda mål.

Sverige krossade Bosnien-Hercegovina

För svensk del krävs seger i dubbelmötet med Bosnien-Hercegovina för att hänga kvar i A-divisionen, vilket i sin tur leder till enklare lottning i kvalet till EM 2025.

Men under uppladdningen inför det första mötet på fredagen har diskussionen präglats av omständigheterna. Matchen spelades nämligen mitt på dagen, när de flesta supportrar är på jobbet, och i staden Zenica som är ökänd för sin dåliga luft.

Men när matchen väl hade börjat fick Sverige en drömstart.

Madelen Janogy slog till från nära håll redan i den sjätte minuten, framspelad av Johanna Rytting Kaneryd. Och med minuter kvar till halvtid dubblade Janogy på sin målskörd och Sveriges ledning till 2–0.

Supertalangen Rosa Kafaji gjorde sin första match från start – och Pauline Hammarlund gjorde sitt första framträdande sedan matchen mot Lettland i oktober 2020.

Då slog hon till direkt bara tre minuter efter sitt inhopp och gjorde 4–0 med tio minuter kvar att spela av matchen. 3–0-målet gjordes av Filippa Angeldahl en kort stund dessförinnan.

Matchen slutade till slut 5–0 efter ett sista sent mål av Anna Anvegård.

Gyökeres nya succén – går om Mbappé

Lottningen till åttondelsfinalerna i Europa League är klar.

För svenske målsprutan Viktor Gyökeres och hans Sporting Lissabon blir motståndet Atalanta. Den italienska klubbens svenska försvarsduo Isak Hien och Emil Holm får därmed känt och tufft motstånd.

Viktor Gyökeres hittade som så många gånger förut den här säsongen nätet. Denna gång i den andra sextondelsfinalen i Europa League mot Young Boys. I den 13:e minuten tog han emot passning från Trincao, vände bort två försvarare och avslutade med vänsterfoten.

Sporting leder nu dubbelmötet och ser ut att gå mot en åttondelsfinal i turneringen. Målet var svenskens femte i Europa League denna säsong.

Målet innebär även att han tar tillbaka förstaplatsen som den spelare i världen som producerat flest poäng denna säsong. Gyökeres har stora namn som Harry Kane och Cristiano Ronaldo bakom sig.

Målet var hans 29:e för säsongen, krydda detta med elva assist så ligger han nu på 40 poäng. En poäng före den franske världsstjärnan Kylian Mbappe.

Matchen slutade 1-1, Sporting är vidare i turneringen efter att ha vunnit dubbelmötet med 4-2 totalt.

Liverpools vändning mot Luton – på två minuter

Det var ett skadedrabbat Liverpool som tog sig an Luton under onsdagskvällen. Några av de spelarna som saknades var Salah, Alexander-Arnold och Alisson. Även Diogo Jota som klev ut skadad förra matchen fattades. Portugisen förväntas missa uppemot två månaders spel.

Chiedozie Ogbene gav Luton ledningen efter 13 minuters spel, när han nickade in bollen efter ett mindre övertygande ingripande av Caoimhin Kelleher i Liverpool-målet. Ett bortamål som Liverpool inte förmådde svara på under den första halvleken.

Det dröjde dock inte långt in på den andra innan de både kvitterade och vände – via Alexis Mac Allisters inläggsfot.

Först hittade han lagkapten Virgil van Dijk som nickade in 1–1 i 56:e minuten. Två minuter senare var det Cody Gakpos tur att nicka dit ett Mac Allister-inspel.

Det skulle också bli ytterligare ett par Liverpool-mål. Först när en inbytt Andy Robertson forcerade fram bollen till Luis Diaz, som distinkt dundrade in 3–1. Harvey Elliott? Han fastställde slutresultatet, 4–1, i minut 90.

Segern innebär att Liverpool befäster sin serieledning, med fyra poängs försprång till Manchester City. Dock med en match mer spelad än övriga toppkonkurrenter.

På söndag lär Liverpool hoppas ha några av deras saknade nyckelspelare tillbaka i alla fall. Då väntar Chelsea i ligacupfinal.

Haaland hjälte – viktig City-seger i titelstriden

Det hör inte till vanligheterna att tre norska landslagsspelare finns på planen samtidigt i en Premier League-match.

Men när Manchester City besegrade Brentford med 10 under tisdagskvällen var så fallet. Oscar Bobb, Erling Braut Haaland och Kristoffer Ajer delade alla samma plan.

De två sistnämnda fick dessutom spela huvudrollen.

Senaste Brentford gästade Etihad var den 12 november 2022, då lyckades man ta med sig alla tre poäng hem till London efter att Ivan Toney stått för båda målen i en 2-1-vinst. Samme Toney startade även tisdagens match.

Men visst var det en viss norrman som stod för Manchester Citys ledningsmål. Julián Álvarez slog en djupledsboll till Haaland som hade en försvarare mellan honom och målet, ett litet tag åtminstone. För bortalagets Kristoffer Ajer halkade, så vips var Haalnd fri och kunde enkelt rulla in 1-0 bredvid Flekken.

Anfallsstjärnan hade en till boll i mål, men det dömdes bort då Kyle Walker varit offside i upprinnelsen till målet. Phil Foden hade chans att avgöra på tilläggstid när han lurade bort sin försvarare och kom ensam mot Flekken. Målvakten räddade och 1-0 blev matchens slutresultat.

Manchester City ligger nu en poäng efter Liverpool som leder ligan efter 25 spelade omgångar.

Talangens debut sker i helt fel tröja

Det var i slutminuterna i cupmatchen mot Skövde som Atlee Manneh fick chansen att hoppa in. Men det var inte hans namn som syntes på ryggen när han äntrade planen i stället för Felix Vá, debutanten var iförd Theo Bergvalls tröja.

– Det var roligt att komma ut framför fansen på Tele 2. Det kom lite som en överraskning man jag var ändå beredd på det, säger Atlee Manneh och fortsätter:

– De har inte hunnit trycka upp Atlee Manneh på tröjan, så de sa till mig ”ta Theos tröja istället” och sen var det inte så mycket mer med det, skrattar han.

– De får fixa en Atlee Manneh-tröja till nästa gång, säger talangen.

Att det var på en ovan position spelade inte så stor roll.

– Jag är mittback och kan spela vänsterback också, men fick komma in som ytter. Det är en ovan position, men jag fick springa lite och täcka ytor.

Manneh hyllades av tränaren Lagerlöf efter matchen.

– Han är otroligt spelskicklig, egentligen mittback eller vänsterback. Han har bra blick för spelet, men har en hel del att jobba med i sitt försvarsspel och positionsspel. En stor talang.

Milan föll efter Jovics örfil

Efter 36 mållösa minuter slog Milan en hörna från höger.

Då skallade Monzas målvakt Michele Di Gregorio ihop med lagkamraten Andrea Carboni.

Spelarna blev liggandes i flera minuter och Di Gregorio vårdades i straffområdet i närmare sju minuter, innan spelet kunde återupptas. En rejält bandagerad Andrea Carboni kunde fortsätta att spela. Värre var det för målvakten De Gregorio – som såg rejält omtöcknad ut.

Knappa fem minuter in i den andra halvleken föll Monzas Armando Izzo till marken och tog sig för ansiktet. Det efter att Milans Luka Jović delat ut en örfil till Monzabacken. Det dröjde inte länge förrän domaren höjde det gula kortet mot Jović.

Efter en VAR-granskning byttes det gula kortet ut mot ett rött och Milanspelaren fick lämna planen.