FC Köpenhamn till Champions League i år igen

För andra säsongen i rad, och för sjätte gången i klubbens historia, är FC Köpenhamn klart för gruppspel i Champions League.

Den danska mästarklubben spelade 1–1 hemma mot polska Rakow Czestochowa i den andra och avgörande playoff-matchen och gick därmed vidare till mästarturneringen med totalt 2–1 i dubbelmötet.

För i kväll spelade Larsson och FC Köpenhamn, där det blåagula inslaget också utgörs av lagkaptenen Viktor Claesson och supertalangen Roony Bardghji, 1–1 i playoff-matchen på hemmaplan mot polska Rakow, med förra Häcken-spelaren Gustav Berggren på mittfältet. Därmed är FCK vidare med 2–1 efter segern på bortaplan för en vecka sedan.

– Det är galet. Det är en dröm som gått i uppfyllelse. Man har sett det på tv många gånger och drömt om att få stå där en gång och nu står man där, säger Larsson efter matchen.

FCK, med bara tre danskar i startelvan, hade alltså 1–0 med sig inför returen på ett fullsatt Parken i Köpenhamn och i den 35:e minuten fick mittbacken Denis Vavro arenan att explodera när han påpassligt klippte till på volley från minst 35 meter och överrumplade polackernas målvakt som stod snett i målet och väntade på inlägg.

Jordan Larsson var sedan ett ribbskott från nära håll från att utöka till 2–0 i den 45:e minuten på inlägg av Claesson.

Polackerna såg ut som ett slaget lag i andra halvlek när de i den 87:e minuten plötsligt kvitterade till 1–1 genom Lukasz Zwolinski på sin första riktiga chans. Men närmare än så kom man aldrig även om det blev en viss forcering under tilläggstiden.

SvFF: “Vi står bakom spanska landslaget”

Efter att spanska fotbollsförbundets president Luis Rubiales kysst Jennifer Hermoso på munnen under firandet av VM-guldet har kritiken mot pampen varit hård.

Det spanska landslaget vägrar att spela så länge Rubiales inte avskedas.

Svenska fotbollförbundet, SvFF, kommenterar den spanska kysskandalen.

På sociala medier skriver förbundet att de står bakom Spaniens landslag och spelaren Jennifer Hermoso.

”Varje spelare förtjänar en säker miljö och att bli behandlade med respekt både på och utanför planen. Vi stöttar Jennifer Hermoso och det spanska landslaget. Ingen form av trakasserier, kränkningar eller diskriminering ska någonsin tolereras inom fotbollen”, skriver landslaget i ett uttalande.

Kusi Asare– yngste debutanten någonsin i AIK

Pappan är en stor Djurgårdsprofil – men för Jonah Kusi-Asare blev det AIK.

Den 16-årige supertalangen fick hoppa in mot Varberg och blev klubbens yngste debutant genom tiderna.

AIK var pressat inför matchen och var piskat att vinna efter att IFK Göteborg slagit BK Häcken under söndagen. Och ”Gnaget” levde upp till de högt ställda förväntningarna.

Det blev en klar seger för AIK med hela 3-0, efter dubbla mål av Ioannis Pittas, och i slutet av matchen passade tränaren Henning Berg att byta in Jonah Kusi-Asare, 16, i matchen.

16-åringen fick känna på hetluften i drygt tio minuter och i och med inhoppet är Kusi-Asare klubbens yngste debutant genom tiderna och slår Christian Kouakous rekord från 2011.

Efter inhoppet tror Kusi-Asare på mer speltid i AIK-tröjan framöver.

– Det räknar jag med faktiskt. Det hoppas jag, säger han med ett leende och fortsätter:

– Jag vill komma in i laget så mycket som möjligt och vara med i truppen varje match.

Bergs drömdebut

Oliver Berg har presenterat sig i nya klubben.

Födelsedagsbarnet gjorde ett mål när Malmö FF besegrade Sirius med 3–1 i allsvenskan.

I sin nya klubb behövde han bara 28 minuter på sig att spräcka nollan i bortamötet med bottenlaget Sirius, som gästerna vann med 3–1.

Norrmannen fångade upp ett blockerat Sebastian Nanasi-skott vid straffområdslinjen och placerade in bollen till vänster om hemmalagets målvakt David Mitov-Nilsson.

Efter fullträffen syntes det tydligt på mittfältaren, som fyller 30 år i dag, att det var välkommet.

– Det är alltid skönt. Det har varit speciella dagar med mycket fokus på annat. Men jag har fått ett fantastiskt mottagande av alla i Malmö och det har varit roligt att komma igång och skönt att få den starten, säger han.

– Det såg inte alltid så bra ut, men det blev tre poäng i slutändan och det ska vi ta med oss.

Då hade kanadensaren Derek Cornelius redan stångat in 1–0 på hörna i den andra spelminuten.

I den andra halvleken stängde Taha Ali butiken med en kvart kvart att spela efter att ha sprungit sig fri.

Sterlings show när Chelsea krossade Luton

Målet för Chelsea på Stanford Bridge i London sent på fredagskvällen var tydligt: att studsa tillbaka.

Detta efter att senast ha förlorat borta i derbyt mot West Ham med 1–3.

Nu var motståndet av något beskedligare slag; nykomlingen Luton som inlett Premier League-säsongen med två raka förluster.

Hemmalaget tryckte på direkt efter att domaren blåst till spel. Det hade inte gått mer än drygt fem minuter innan Raheem Sterling fått två chanser till ett ledningsmål – men utan resultat.

Den ifrågasatta stjärnan Raheem Sterling visade vägen för Chelsea.

I den 17:e minuten tog sig just Sterling runt på högerkanten. Mycket vackert satte han 1-0 i Thomas Kaminskis bortre gavel.

När första halvlek var över landade bollinnehavet på 70–30. Chelseas dominans var rejäl med andra ord.

– Nu gäller det att Chelsea bibehåller farten och presspelet, konstaterade experten Martin Åslund i Viaplays sändning.

Och de blåklädda spelarna gjorde som han sa.

I matchminut 68 förvandlades Lutons försvarare till åskådare när Sterling kunde göra sitt och lagets andra mål, 2–0. Detta efter ett snyggt inspel av Malo Gusto.

Tretton minuter senare var det proppen ur. 3–0 kom efter passning från Sterling till nyförvärvet Nicolas Jackson från Villa Real. Hans första mål för sin nya klubb.

Rubiales vägrar avgå trots skandalkyssen

Trots den massiva kritiken vägrar Spaniens fotbollsordförande Luis Rubiales att avgå efter den omtalade kyssen i samband med Spaniens VM-guld.

Det meddelade han vid fredagens krismöte i förbundet.

– Jag kommer inte att avgå, jag kommer inte att avgå, jag kommer inte att avgå, säger han med emfas i sitt försvarstal.

Pampen har väckt avsky världen över efter hans skandaluppträdande på fotbolls-VM.

Under prisceremonin när Spanien vann VM-guld i Sydney kysste han spelare på munnen.

På fredagsförmiddagen talade han under ett möte hos det egna förbundet och hävdade att han var utsatt för en häxjakt.

– Jämställdhet är att skilja på sanning och lögn. Det här landet måste förbättras vad gäller friheter. Jag kommer att fortsätta kämpa för det som mina föräldrar, tränare och lagkamrater lärde mig. Skulle en puss i samförstånd få bort mig? Jag kommer aldrig att ge mig, säger Luis Rubiales.

Uefa straffar Hammarby hårt

Hammarby straffas med höga böter efter skandalkvalmötet mot Twente, meddelar Uefa.

Bajen tvingas betala ungefär 712 000 kronor och tvingas stänga sin ståplatssektion.

Hammarbys två matcher mot Twente i Europa Conference League-kvalet blev kantade av våldsamheter, stök och Twente har redan straffats med såväl böter och avstängda läktarsektioner i sitt fortsätta Conference League-kvalande.

Men först nu fick Hammarby, som åkte ur turneringens kval efter stor dramatik i förlängningen på Tele 2 Arena den 3 augusti, sitt straff.

För användande av pyroteknik, inkastade föremål och provocerande budskap från supporterhåll beläggs Hammarby med ett bötesbelopp på drygt 60 000 euro, runt 715 000 kronor.

Guardiola missar matcher

Regerande trippelmästaren Manchester City får klara sig utan tränaren Pep Guardiola den närmsta framtiden.

Pep Guardiola har lidit av ”allvarliga ryggproblem” länge. Nu står det klart att den trippelvinnande tränaren ska opereras och är tillbaka först efter landslagsuppehållet.

Det meddelar Manchester City på tisdagen.På sin hemsida skriver klubben att hans assisterande tränare, Juanma Lillo kommer att ta över Guardiolas uppgifter under tiden som stjärntränaren är borta.

Tränaren ska befinna sig i Barcelona, där han har fått akutopereras.

Sverige kan bli rankad etta i världen

Efter VM-äventyret i Nya Zeeland och Australien är det svenska bronslaget tillbaka på svensk mark igen.

Sverige inledde VM som tre på Fifas officiella rankning. Framför dem fanns Tyskland och USA – som båda åkte ut ur mästerskapet före Sverige.

Det innebär att Blågult, som knep bronset, nu förmodas bli ny etta på rankningen, för första gången någonsin.

– Jag har bara fått höra lite, men sen vet vi ju inte förrän det blir officiellt. Det hade varit otroligt coolt. Det visar bara vilken prestation vi har gjort de senaste åren, vi är ett världslag och vi hör hemma i toppen av världsfotbollen, säger Kosovare Asllani när landslaget landade på Arlanda efter bronstriumfen.

Samtidigt hörs rop om att de andra landslagen är på väg att springa ikapp och ifrån Sverige. Exempelvis har Spanien aldrig tidigare tagit en VM-medalj innan det här mästerskapet.

VM-hjälten fick hjärtskärande dödsbesked

Olga Carmona blev stor hjälte för Spanien när hon gjorde VM-finalens enda mål mot England.

Men mitt under firandet fick 23-åringen det tragiska beskedet: hennes pappa hade avlidit.

Under söndagskvällen skickade hennes klubb, Real Madrid, ut ett pressmeddelande där de meddelar att hennes pappa gått bort.

”Real Madrid CF, dess ordförande och dess styrelse beklagar djupt döden av pappan till vår spelare Olga Carmona. Real Madrid vill uttrycka sina kondoleanser och tillgivenhet för Olga, hennes familj och alla hennes nära och kära. Vila i frid”, skriver de.

Carmona själv fick reda på nyheterna efter finalen.

”Jag vet att du har gett mig styrkan att åstadkomma något unikt. Jag vet att du har tittat på mig ikväll och att du är stolt över mig. Vila i frid pappa”, skriver hon på sociala medier.