IFK Göteborg vinnare igen – Carlén sänkte Kalmar

IFK Göteborg tog sin första seger på elva allsvenska matcher och knappt tre månader när Kalmar FF besegrades med 2–0 hemma på Gamla Ullevi.

Mycket tack vare Adam Carlén.Efter en fartfyllt inledning med flera chanser åt båda hållen slog 23-åringen till.

Carlén fick till en drömträff i slutet på den första halvleken – jätteskottet från utanför straffområdet var otagbart för Jakob Kindberg i KFF-målet.

I den andra halvlek slog den defensiva mittfältaren till igen. Ännu ett distansskott – som denna gång styrdes in i mål via Lars Saetra.

Efter matchen var tränare Jens Askou full av beröm till Adam Carlén.

– Jag tycker han gör en väldigt bra insats, det är inte allt som är perfekt, han är inte världens största tekniker men han har mkt passion och vilja. Och hans skott ser ut att bli bättre och bättre. Ibland kan han träffa målet utan att träffa motståndarna först, säger han.

Djurgården sparkar tränaren

Damallsvenska Djurgården gör förändringar på tränarsidan.

Huvudtränaren Magnus Pålsson och hans assistent August Fors har fått sparken.

Magnus Pålsson kom till Djurgården i augusti 2021. Förra säsongen, som var Pålssons första och enda hela säsong i klubben, slutade Djurgården på en tiondeplats med 26 poäng på lika många matcher.

– Det här året inledde vi ju fantastiskt bra genom att slå både Häcken och Rosengård, men efter det har vi tyvärr inte fått med oss tillräckligt med poäng för att de skulle vara de resultat vi önskat. På så sätt det blev ett tråkigt slut men jag har som sagt trivts väldigt bra och uppskattat mycket inom Djurgården och sammantaget kommer jag minnas det som en rolig och fin tid, säger Magnus Pålsson på klubbens hemsida.

Han lägger till.

– Jag vill också poängtera att jag är väldigt glad för att jag fick chansen att träna Djurgården och mycket hedrad över att jag fick vara en del av föreningen i dessa två år.

Skandalscener efter Hammarbys förlust mot Twente

Enschede, Nederländerna, utspelades skandalscener.

I videoklipp på sociala medier ses ett stort antal Twenteanhängare rusa mot långsideläktaren där slagsmål utbröt.

Hammarbys vd Richard von Yxkull var på plats i arenan och såg på nära håll hur hundratals Twentesupportrar gick till attack.

Enligt Hammarbys klubbchef Richard von Yxkull, som var på plats på arenan men inte på sponsorläktaren när tumultet utbröt, blev sponsorerna attackerade av Twente-anhängare.

– Det var traumatiskt och fruktansvärt. Min bild är att de blev attackerade från alla håll och kanter, men jag har inte hela skeendet framför mig, säger von Yxkull och fortsätter:

– Det som har skett är katastrof och oerhört beklagligt. Det har ingenting med fotboll att göra. Sedan känner jag en frustration över att säkerheten har varit så pass bristfällig.

Jordan Henderson bekräftar – lämnar Liverpool

Jordan Henderson har hyllats för sitt engagemang för hbtqi-rörelsen.

Nu uppges Liverpools lagkapten vara klar för spel i den saudiska klubben al-Ettifaq.

Mittfältaren, som länge har ryktats till saudiska Al-Ettifaq, säger farväl med en video på sociala medier.

– Det är svårt att beskriva dessa tolv år med ord, och ännu svårare att säga hejdå. Jag kommer alltid att vara en ”Red”. Tills jag dör, skriver han.

Under dagen har Henderson synts till när han tränar med just Al-Ettifaq och allt talar för att affären blir officiell inom kort.

I klubben återförenas han med Liverpool-ikonen Steven Gerrard, som är tränare. Han blir även lagkamrat med svenske Robin Quaison.

Elanga lämnar Manchester United – klar för Nottingham Forest

Den svenske landslagsspelaren Anthony Elanga lämnar Manchester United.

Ny klubbadress blir den engelska ligakonkurrenten Nottingham Forest.

Anthony Elanga från Malmö tog sig via Elfsborg till Manchester Uniteds akademi för nio år sedan.

Han tog sig hela vägen upp i A-laget och gjorde bland annat ett minnesvärt mål borta mot Atlético Madrid i Champions League-åttondelen förra säsongen.

Senaste året under nye tränaren Erik ten Hag var inte det lättaste för hans del och utvecklingen har gått lite i stå det senaste året på grund av bristande speltid.

Nu är han klar för en ny Premier League-klubb.

Vidare säger han att det är ett stolt ögonblick för honom och hans familj.

– Jag har varit här med United och från minuten jag kom ut för uppvärmning hörde jag fansen. Det är en speciell plats.

I ett avskedsbrev tackar han för nio år i Manchester United.

Enligt The Athletic kostar han runt 200 miljoner kronor och har skrivit på för fem år i Forest.

Hammarbysupportrar inte välkomna i nederländska staden

Hammarby gästar nederländska Twente i Conference League-kvalet.

Då förbjuds Stockholmslagets supportrar från att vistas i stadskärnan.

Enskede i södra Stockholm ses som en av Hammarbys representationsorter. Men i nederländska Enschede är Bajensupportrarna inte välkomna, meddelar nu FC Twente.

På torsdagen ställs lagen mot varandra i den första kvalmatchen mot Conference League. Men de tillresta Hammarbysupportrarna får hålla sig borta från stadskärnan i Enschede mellan från klockan 10.00 på onsdagen till 10.00 på fredagen.

”Med denna administrativa åtgärd kan polisen snabbt ingripa när det behövs för att förhindra störningar. På så sätt kan polisen stoppa människor och skicka ut dem från området”, skriver Twente på sin hemsida.

1 500 hammarbyare har köpt biljett till matchen. De ombeds nu endast besöka fanzonen på arenan på torsdagseftermiddagen innan matchen.

Beslutet har tagits i samråd mellan borgmästaren, åklagarmyndigheten och polisen.

– För allas säkerhet kommer stadskärnan inte att vara tillgänglig för supportrar till den svenska klubben och andra klubbar än FC Twente för att förhindra konfrontationer mellan supportrar, säger vice borgmästaren Niels van den Berg i ett uttalande på hemsidan.

IFK Göteborg nollade på hemmaplan – slog nytt ”bottenrekord”

Nej, det vill sig inte för IFK Göteborg.

Hemma mot Halmstad blev det återigen poängtapp, 0–0 slutade matchen.

Nu står klubben på en seger efter 16 omgångar. Mot Halmstad skapade man flera halvchanser, men den allra sista skärpan i den sista tredjedelen saknades.

I den andra halvleken var Halmstad nära att ta ledningen då Naeem Mohammed avlossade från distans och tvingade Pontus Dahlberg till en jätteräddning.

Med tio minuter kvar kom matchens bästa målchans – men Sebastian Ohlsson prickade ribban när gästernas målvakt varit på utflykt. Men matchen slutade 0–0.

Efter matchen hyllades bortalaget av sin bortapublik, medan Blåvitt fick ta emot burop ännu en gång.

– Det är för dåligt att vi inte får in en boll i dag, konstaterade Sebastian Ohlsson efter matchen i Discovery +.

– Vi ger allt där ute, men vi måste höja vår kvalitet i spelet.

Spanien vann – efter galna minuterna

Spanien hade inga problem att besegra Costa Rica i sin öppningsmatch av VM. De bolltrillande spanjorskorna var både ett och två nummer för stora. Slutresultatet skrevs till slut till klara 3–0 efter att samtliga mål gjorts inom loppet av sju minuter i den första halvleken.

Årets VM har varit en målsnål historia hittills.

Efter de fyra första matcherna hade bara fyra mål fallit.

Men när Spanien premiärspelade mot Costa Rica i Wellington var det proppen ur.

1–0 kom efter 21 minuter, 2–0 efter 23 och 3–0 efter 27.

Jennifer Hermoso hade chansen att göra 4–0 i samma veva när hon fick straff efter en halvtimme, men drog iväg ett nästan nonchalant avslut som räddades av Costas Ricas Daniela Solera.

Spanien dominerade totalt. De skapade hela 46 målchanser. Lägg där till 22 hörnor.

Inför turneringen har spekulationerna handlat om hur Spanien ska hantera den konflikt som uppstått mellan flera spelare och förbundskaptenen Jorge Vilda. En konflikt som grundar sig i missnöje mot tränaren och som gjort att flera stora spelare – till exempel Barcelonatrion Patri Guijarro, Mapi León och Sandra Paños – bojkottat mästerskapet.

Av denna dispyt märktes dock inget i matchen mot Costa Rica.

På onsdagsmorgonen, svensk tid, ställs Costa Rica mot Japan. Därefter möter Spanien Zambia.

Vilken jäkla käftsmäll, Norge

Hur många stjärnor krävs för att Norge ska vinna en fotbollsmatch?

Uppenbarligen räckte inte de som fanns på planen när landslaget förlorade VM-premiären mot Nya Zeeland.

I grannlandet i väst pryds nu tidningarna av krisrubriker, medan tongångarna i värdnationen är helt annorlunda.

Hemmanationen dominerade från start, var aggressivare och hetare.

Samtidigt som Norges stjärnspäckade lag hamnade fel. Superanfallaren Ada Hegerberg slet, Caroline Graham Hansen likaså.

Faktum är att Norges landslag utöver Hegerberg och Graham Hansen dessutom har några av de bästa spelarna i den engelska ligan.

Men det hjälpte inte.

I den andra halvleken gjorde Hannah Wilkinson 1–0 till sitt Nya Zeeland och mästerskapets första mål. Svenskbekantingen som i damallsvenskan gjorde ynka tre mål på 50 matcher.

Drömmotstånd för Häcken

Häcken får resa till färöiska Klaksvík, en stad med omkring 5 000 invånare, för att spela den andra omgången av Champions League-kvalet.

Detta efter att KÍ Klaksvík, med svensken Jonatan Johansson i målet, skrällartat slagit ut den ungerska storklubben Ferencváros.

Allt var öppet inför returmötet mellan Ferencvaros och Klaksvik. Och trots ett starkt favoritskap för ungrarna – var det Klaksvik som drog längsta strået och skrällde. Redan i halvlek ledde de med 3-0 vilket också blev slutresultatet.

”Helt overklig kväll. Lycka till framöver, Fradi (Ferencvaros) – och ett stort tack till Fradi-fansen som applåderade oss efter slutsignalen”, skriver skrällklubben på Twitter.

Därmed är Häckens motstånd i Champions Leaguekvalets andra omgång klart.

Fem gånger tidigare har Klaksvik kvalat till Champions League, nu senast åkte man mot Bodö/Glimt i första omgången. Säsongen 20/21 tog man sig vidare till andra kvalomgången.

Kristoffer Olsson i AIK under Europa League-kvalet mot Klaksvik 2017,Där krossades man till slut med 5-0 efter att bland annat Eero Markkanen gjort tre mål på hemmaplan.

Andra kvalomgången spelas 26 juli på Färöarna och den 2 augusti på Bravida.