Djurgården överkörda av Piteå

Det blev aldrig riktigt spännande på LF arena där Piteå vann enkelt mot Djurgården.

Vid ställningen 2–0, i den 36:e minuten, släppte stockholmarna in ett märkligt mål.

18-åriga Tuva Skoog lyfte in en studsande boll på måfå från högerkanten. Varken någon medspelare eller försvarare fick tag på den, och bollen studsade hela vägen in i mål.

I den andra halvleken fortsatte Piteås dominans och Cecilia Edlund gjorde 4–0 med dryga halvtimmen kvar att spela.

Det blev också slutresultatet.

I Djurgården saknades återigen målvaktsstjärnan Hedvig Lindahl som enligt Aftonbladets uppgifter är på väg att bryta avtalet.

Djurgården har nu fyra raka matcher utan seger.

– Det är så klart supertungt. Vi kom hit med en revanschlust. Vi är inte där från början och då blir det uppförsbacke, säger Alice Bergström till Viaplay.

Stefano Vecchia borta på grund av sjukdom

Malmö FF:s nyförvärv inför säsongen, Stefano Vecchia, har missat flera träningar i veckan. Det skriver Malmö FF på sin hemsida.

Anledningen är att han under sin semester blev sjuk i halsinfektion.

– Ibland blir det en förkylning, ibland blir det mer, säger MFF:s huvudtränare Henrik Rydström och fortsätter:

– Han mår bra. Han var ju på sjukhuset under semestern, så det är klart att det alltid är lite så där. Sen är det skittråkigt för honom, så klart. Det tar alltid på en när man inte kan vara med nu.

Under juli månad spelar Malmö fem matcher. Man möter i tur och ordning, Sirius (h), Mjällby (h), Djurgården (b), AIK (b) samt Värnamo (h).

Matcher som Vecchia alltså ser ut att missa.

Den tidigare Sirius-spelaren kom till Malmö inför säsongen från norska Rosenborg.

På elva matcher i allsvenskan har anfallaren stått för fem mål och två assist.

Malmö ställs mot Sirius på lördag 17.30.

Ullmark och Karlsson bäst i NHL

Bostons Linus Ullmark har röstats fram som NHL:s bäste målvakt vid en gala i Nashville. Erik Karlsson vann för tredje gången priset som ligans bästa back.

Det blev svensk storslam vid NHL:s awards-gala i Nashville i natt.

Sverige hade tre spelare nominerade vid den årliga Awards-galan i Bridgestone Arena – och samtliga fick alltså lämna den gistna gamla isladan mitt i Nashville med pokaler i famnen.

Erik Karlsson, till att börja med, vann sin tredje Norris Trophy – priset till ligans bäste back.

Linus Ullmark, å sin sida, blev tredje svensken i historien – efter Pelle Lindbergh och Henrik Lundqvist – att vinna Vezina Trophy.

– Det är förbannat coolt att nämnas ihop med Pelle Lindbergh och Henrik Lundqvist, konstaterar han.

Manchester City-kaptenen klar för Barcelona

Ilkay Gündogan, 32, är klar för Barcelona.

Mittfältarens avtal med den katalanska klubben sträcker sig fram till den 30 juni 2025, meddelar Barça på sin hemsida.

Manchester City fick en hyfsat svag start på säsongen och låg vid ett tillfälle hela åtta poäng bakom Arsenal i toppen. Men mot våren körde City över allt och alla på väg mot trippeln.

En av segermakarna var utan tvekan Ilkay Gündogan, som var en given del av det starka mittfält som utgjorde motor för engelsmännens framfart.

Champions League-finalen den tionde juni gav första titeln i den kontinentala storturneringen för både honom själv och Man City. Nu står det klart att det var hans sista match för engelsmännen.

– Manchester har varit mitt hem och jag har känt mig som en del av en väldigt speciell familj, säger han till Citys hemsida.

– Jag har fått uppleva så många oförglömliga ögonblick under min tid här. Att ha varit kapten under den här säsongen har varit den största upplevelsen i min karriär.

Mittbacksstjärna lämnar Chelsea för Saudiarabien

Mittbacken Kalidou Koulibaly, 32, lämnar Chelsea. Han är klar för en flytt till al-Hilal i Saudiarabien, bekräftar Premier League-laget på sin webbplats.

”Vi vill tacka Kalidou för hans bidrag på och utanför planen under hans tid på Stamford Bridge och önskar honom lycka till med nästa steg i karriären”, skriver klubben.

Kalidou Koulibaly anlände till Chelsea från Napoli som en prestigevärvning förra sommaren.   Tiden i Londonklubben blev dock allt annat än lyckad. Nu lämnar mittbacken storklubben – efter bara en säsong.

Enligt Daily Mail landar transfersumman på 270 miljoner kronor.

Neymar får miljonbot i Brasilien

Den brasilianske superstjärnan Neymar har blivit bötfälld på mångmiljonbelopp av miljömyndigheter i Brasilien.

Detta efter han ignorerat en order om att stoppa ett olicensierat byggprojekt vid sin herrgård utanför Rio de Janeiro, meddelar brasilianska tjänstemän.

Fotbollsstjärnan Neymar är uppväxt i en fattig familj i Mogi das Cruzes, strax utanför Sao Paulo, och tog sig fram genom storklubben Santos organisation innan han flyttade till Europa.

Men när han nu långt senare är välkänd och framgångsrik är det inte i Sao Paulo han planerar framtiden.

31-åringen bygger just nu ett jättelikt residens i kuststaden Mangaratiba på Rio de Janeiros sydkust.

Men där har brassestjärnan stött på patrull.

Under torsdagen stoppades lyxprojektet på grund av miljööverträdelser när miljöinspektionen besökte. Herrgården ska bryta mot regler om användning och förflyttning av färskvattenkällor, sten och sand, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Stadsstyret uppger nu att Neymar kommer att behöva betala ytterligare böter på ett ospecificerat belopp, men att ”det totala beloppet ska beräknas efter en fullständig utredning”. Utredningen väntas avslutas nästa vecka.

Henrik Lundqvist invald i Hall of Fame

Henrik Lundqvist väljs in i Hockey Hall of Fame.

Han blir den åttonde svenska spelaren som hamnar bland den legendariska skaran.

Knappt två år har gått sedan Henrik Lundqvist avslutade sin karriär. Efter att ha missat säsongen 2020/2021 på grund av problem med hjärtat meddelade Lundqvist att karriären var över.

– Hade kroppen, hjärtat, tillåtit hade jag fortsatt. Men det är dags att lyssna på kroppen och se framåt. Det har varit ett år av väntan och se hur kroppen läker och nya besked från läkarna, sa Henrik Lundqvist när han meddelade att karriären var över.

Nu väljs både Lundqvist in i Hockey hall of fame. Det står klart efter att kommittén som utser de nya medlemmarna sammanträtt på måndagen.

Det finns få som varit föremål för så mycket hyllningar och utmärkelser som Henrik Lundqvist. Mitt i karriären vann han till exempel Vezina Trophy – det årliga priset till NHL:s bäste målvakt – och i januari ifjol hissades hans tröja i taket vid en otrolig ceremoni i Madison Square Garden.

Formellt väljs Henrik – som blott tredje europeiske målvakt efter Vladislav Tretjak och Dominik Hasek – in vid en ceremoni i Toronto i november och då ska det hållas långt tal.

Färjestads jättevinst

När bokslutet summerades efter SHL-säsongen gjorde Färjestad BK som koncern ett tio gånger så stort plusresultat: 20 miljoner kronor.

FBK:s ordförande Lars Appelqvist lyfter fram tre parametrar som en bidragande orsak till det enorma plusresultatet.

– Dels tar vi med oss tre finalmatcher med fulla hus mot Luleå från förra verksamhetsåret. Sen gjorde vi inga spelarköp mot slutet av förra säsongen vilket såklart bidrog till mindre utgifter. För det tredje fick vi väldigt mycket hjälp av fyra kvartsfinalmatcher mot Frölunda där vi hade utsålt i samtliga, säger Appelqvist till VF.

Han tillskriver ståplatspubliken en stor del av stämningen i hallen och berättar även att kortsidan kan få ett nytt utseende.

Färjestad har nu ett eget kapital på 150 miljoner kronor, och en del av det ser ut att investeras i att rusta upp hemmaarenan ännu mer.

– Föreningen mår bra. Jag tycker vi har mycket roligt framför oss med de förutsättningar vi har. Det sker mycket planering kring att utveckla verksamheten, säger Lars Appelqvist till VF.

Så startar Sverige mot Österrike

Förbundskapten Janne Andersson flaggade för en tuff laguttagning inför den viktiga EM-kvalmatchen borta mot Österrike.

Nu har han bestämt sig. Det blir Alexander Isak och Dejan Kulusevski på topp, skriver Fotbollskanalen. Mattias Svanberg spelar till höger på mittfältet, precis som i 0-3-förlusten hemma mot Belgien.

Albin Ekdal, som är tillbaka i full träning efter att ha anlänt till samlingen med en skadekänning, uppges också starta om inget oförutsett händer. Det blir mittfältarens första landskamp sedan mars förra året.

Viktor Gyökeres, som bänkades i kvalpremiären mot Belgien men startade och gjorde mål mot Azerbajdzjan i matchen därpå, får följa avsparken från bänken.

Österrike–Sverige startar klockan 20.45 på tisdag.

Här är ett mardrömsbesked för Österrike inför EM-kvalet mot Sverige:

Storstjärnan Konrad Laimer kommer inte till spel.

Mot Belgien saknades RB Leipzigs Konrad Laimer för Österrike på grund av en skada.

Inför tisdagens ödesmatch mot Sverige fanns det hopp om att mittfältaren, som kommer ansluta till Bayern München från Emil Forsbergs Leipzig nu i sommar, skulle finnas tillgänglig.

För Sverige är tre poäng oerhört viktigt i jakten på en EM-plats i Tyskland nästa år. Vid seger har svenskarna sex poäng efter tre spelade matcher. Österrike står då på sju efter fyra.

Svensken helt klar Ajax: ”Nått en överenskommelse”

Benjamin Tahirovic spelade elva Serie A-matcher för Roma den gångna säsongen, men flyttar nu vidare.

Den 20-årige centrale mittfältaren säljs till Ajax, i en affär som kostar den nederländska storklubben 99 miljoner kronor enligt transferexperten Fabrizio Romano.

Kort därefter blev affären helt klar.

Både Roma och Ajax bekräftar på söndagskvällen att 20-åringen skrivit på för Amsterdamlaget – i en affär värd 8,5 miljoner euro.

”Roma har nått en överenskommelse med Ajax om en permanent övergång av Benjamin Tahirovic, med förbehåll att resultaten i de medicinska testerna som kommer att genomföras inom de närmaste dagarna blir positiva”, skriver Roma på Twitter.

Benjamin Tahirovic, som valt att representera Bosniens landslag, är från början fostrad i AIK och kom till Roma från Vasalund år 2020.