William Karlsson skickade Vegas till Stanley Cup-final

Vegas körde över Dallas i den sjätte semifinalen i NHL-slutspelet. William Karlsson blev tvåmålsskytt i 6–0-segern och Vegas är efter 4–2 i matcher klart för NHL-final.

Efter två raka segrar kom Dallas Stars hem till American Airlines Center för att fortsätta bygga på en historisk vändning och tvinga fram en Game 7 om några dygn.

Men den drömmen krossades omgående. Det stod snabbt klart att riddarna från Las Vegas var starkare, mer skärpta och bättre. De gjorde 1-0 redan efter knappt fyra minuter, hade 3-0-ledning i första pausen och vann till sist med 6-0.

Nu väntar Florida Panthers i Stanley Cupfinalen med start i Las Vegas på lördag.

Häcken körde över Blåvitt

BK Häcken körde över IFK Göteborg i derbyt.

De regerande mästarna vann med 4–1 – efter ett drömmål av Benié Traoré.

Det var i den 55:e minuten, vid ställningen 2–1 Häcken, som assistkungen Mikkel Rygaard och målkungen Bénie Traore kombinerade sig fram till vad som – utan överdrift – kan benämnas som en tidig kandidat till årets mål.

Duon väggspelade sig fram mellan Blåvitt-spelarna och det hela avslutades med att Rygaard klackade fram Traore som avslutade mönsteranfallet på bästa sätt.

Den 20-årige anfallaren har nu gjort tio mål på elva matcher och toppar skytteligan i allsvenskan.

Djurgårdens sköna trendbrott

Tio långa år är över för Djurgårdens supportrar.

För första gången har de fått se sitt lag besegra ärkerivalen AIK hemma på Tele2 arena.

I söndagens 1–0-seger klev Marcus Danielson fram som matchhjälte i derbyt.

– En dröm som går i uppfyllelse, säger mittbacken.

I och med segern går man upp på fjärde plats i allsvenskan.

– På Tele 2 har det väl aldrig hänt (seger mot AIK). Det är klart att det är skönt att bryta trender till det positiva, säger Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf.

Målvakten Jacob Widell Zetterström:

– Jätteroligt. Väldigt skönt att ta tre poäng.

Joel Asoro fyller i:

– Äntligen. Det var verkligen på tiden. Det känns bra i kroppen.

Lettiska fansen firade utanför svenska ambassaden i Riga

”Historiskt.” ”Fantastiskt.” ”Som en dröm.”

Segeryran fortsatte långt in på natten i Lettlands huvudstad Riga efter kvartsfinalvinsten mot Tre Kronor i hockey-VM.

Lettland är klart för semifinal i hockey-VM för första gången i landets historia. En otrolig bedrift av den hockeytokiga nationen med bara två miljoner invånare.

Efter 3-1-segern mot Sverige förvandlades huvudstaden Riga till ett stort party – och en del av festen utspelades framför den svenska ambassadens entré.

Politikern Selma Levrence, som är medlem i ungdomsförbundet i det lettiska socialdemokratiska partiet The Progressives, delar med sig av det speciella firandet på Twitter.

I filmklipp och på bilder syns hur mängder av blommor läggs framför ambassadhuset och på en hånfull lapp går att läsa ”Tack för bra spel” på svenska.

Tonåringarna räddade Hammarby

Inför säsongen har Hammarby bytt spår – klubben ska satsa ungt.

Mot Degerfors gav det utdelning.

Talangerna räddade en poäng på Stora Valla.

– Jag är stolt över hur vi jobbar, säger veteranen Nahir Besara till Discovery+ efter 2–2.

Bajen fick in en kvittering till 2–2 efter att Montader Madjed, 18, gjort sitt första allsvenska mål för Hammarby, vilket betyder att Hammarby ännu inte tagit tre poäng på bortaplan i årets allsvenska, tio omgångar in.

Trots poängtappet valde Marti Cifuentes, tränare i Hammarby, att hylla sina spelare.

– Jag vill bara säga att jag älskar dessa killar, hur det kämpar och sliter. Det var tufft när vi spelade med en man mindre. De har styrkan att göra två mål, och vi har tillräcklig kvalitet för att göra ett andra.

Cifuentes passade även på att hylla succédebutanten Markus Karlsson.

– Jag är väldigt glad för Markus. Han gjorde en fantastisk första match.

Härnäst för Hammarby väntar Värnamo i Stockholm på måndag. Samma kväll spelar Degerfors hemma mot Varberg.

Segersviten bruten

Genom 1–1 mot redan klara Premier League-vinnaren Manchester City kunde Brighton säkra en plats i Europa League till hösten.

Med drygt tio minuter kvar av matchen mellan Brighton och Manchester City trodde Erling Braut Haaland att han avgjort tillställningen.

Anfallaren blev helt naken i straffområdet och kunde enkelt knoppa in 2–1 till bortalaget och sitt 37:e ligamål för City.

Men efter VAR-granskning visade det sig att norrmannen dragit Levi Colwill otillåtet i tröjan och målet dömdes bort.

Matchen slutade därför 1–1 efter att Phil Foden gett den redan klara ligavinnaren ledningen innan Enciso kvitterade.

Senast Manchester City tappade poäng i Premier League var den 18 februari, kryss mot Nottingham. Därefter radade Pep Guardiolas lag upp tolv raka segrar.

Tre Kronor föll i gruppfinalen

Tre Kronors segersvit i VM är bruten.

USA vann en dramatisk gruppfinal med 4-3 efter förlängning.

Sverige öppnade visserligen målskyttet genom Leo Carlsson i powerplay efter att Michael Eissymont åkt på ett matchstraff efter sin knätackling på Rasmus Sandin, men USA klättrade ikapp och drog ifrån under resterande delen av matchen.

1-1 kom innan pausvilan, sedan gjorde USA både 2-1 och 3-1 i mittenperioden när Conor Garland och Lane Hutson överlistade Lasse Johansson i Sveriges målbur.

Den tredje perioden dominerades i mångt och mycket av USA, men Sverige fick in en reduceringspuck efter att Leo Carlsson gjort sitt andra i matchen.

Tre Kronor inledde en intensiv forcering för att kvittera och hittade ett 3-3-mål med drygt två minuter kvar av perioden. Henrik Tömmernes avslutade och Timothy Liljegren högg kvickt på returen, och gjorde därmed sitt första mål i VM.

Det målet tog matchen till förlängning där USA avgjorde efter två minuters spel. Kort innan hade domarna plockat bort en utvisning på en amerikansk spelare som träffat Lucas Raymond i ansiktet med sin klubba.

Nu ställs Sverige i kvartsfinalen mot trean i grupp B. Troligtvis spelas den i Riga.

Matchen spelas i Lettlands huvudstad Riga på torsdag klockan 19.20. Det innebär att det svenska laget lämnar finländska Tammerfors, där grupp A har spelats.

Isaks Newcastle klart för Champions League

Alexander Isak fick vård efter en smäll och haltade sedan av planen för en utförligare undersökning.

Men landslagsledningen och alla blågula supportrar kunde snart andas ut.

Anfallaren var snabbt tillbaka i spel när Newcastle säkrade en plats i Champions League till hösten.

Newcastle har inte spelat i Champions League sedan säsongen 2002/2003.

20 år och en saudisk ägare senare är de tillbaka i fotbollens finrum.

Hemmamötet med Leicester slutade 0–0, vilket gör det omöjligt för tabellfemman Liverpool att komma ikapp Newcastle i den sista omgången.

– Det här betyder allt. Vi har förtjänat detta, säger backen Kieran Trippier till Sky Sports.

Därmed får Alexander Isak spela Champions League-fotboll nästa säsong. Sedan tidigare har han åtta minuter på sitt cv, ett inhopp mot cypriotiska Apoel Nicosia under tiden i Borussia Dortmund.

Vinicius Junior utsatt för rasism

Valencia slåss för sin överlevnad i La liga.

Då kom en oväntad skrällseger mot Real Madrid.

Samtidigt utspelade sig skandalscener när Vinicius Junior blev utsatt för rasism från läktarhåll.

På söndagskvällen tog laget från spanska östkusten tre blytunga sådana efter en skrällseger mot Real Madrid hemma på Mestalla.

Stjärnan utvisad i kaosmatchen

Hjälte blev 21-årige anfallaren Diego Lopez som tryckte in 1–0 efter dryga halvtimmen spelad.

Real Madrid-stjärnan Vinicius Junior hamnade först i en het ordväxling med personer i publiken och fick sedan rött kort efter att ha slagit en hemmaspelare i ansiktet.

Anledningen bakom ordväxlingen ska vara att Real-stjärnan fick utstå rasistiska glåpord från läktarhåll.

Det är inte första gången den här säsongen som Vinicus Junior utsätts för rasism.

Vinicius Junior har själv uttalat sig om händelsen.

”Det var inte första gången, inte andra eller tredje. Rasism är normalt i La Liga. Tävlingen tycker att det är normalt, det gör förbundet också och motståndarna uppmuntrar det. Jag är ledsen. Tävlingen som en gång tillhörde Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano och Messi tillhör i dag rasister. En vacker nation, som välkomnade mig och som jag älskar, men som gick med på att exportera bilden av ett rasistiskt land till världen”, skriver han på Twitter.

”Jag är ledsen för spanjorerna som inte håller med men i Brasilien är Spanien känt som ett land av rasister i dag. Och tyvärr, för allt som händer varje vecka har jag inget försvar. Men jag är stark och jag kommer att gå till slutet mot rasister. Även om det är långt härifrån”.

Islossning för Finland i VM

I två perioder orkade Ungern stå emot Finland.

Sedan tog hemmaspelarna över showen.

Finland vann fredagseftermiddagens VM-match i Tammerfors med 7–1 efter att ha gjort fem mål i sista perioden.

Nej, det såg inte något vidare ut för Finland efter två spelade perioder. Trots att Ungern hade blivit överkörda av Tre Kronor med 1–7 ett dygn tidigare hängde man med bra mot värdnationen.

Visserligen ledde finländarna med 2–1 efter två spelade perioder men offensiven var långtifrån sprudlande och Ungern saknade inte chanser.

Atte Ohtamaa satte 3–1 mindre än en minut in i perioden och två och en halv minut senare sprätte Teemu Hartikanien upp fyran i krysset.

Till slut blev det seger med 7–1 för Finland efter att Joel Armia avslutat målskyttet med en vacker soloprestation.

Storstjärnan Mikko Rantanen stod för tre assist men han väntar fortfarande på första målet – trots flera bra chanser. På fem matcher står den spelskicklige forwarden noterad för sju assist.

Finland ligger därmed trea i gruppen på tio poäng efter fem spelade matcher. Man har ett fördelaktigt motstånd i de tre sista gruppspelsmatcherna men någon gruppseger ser det inte ut att bli.