Första kvinnliga huvuddomare i ett herr-VM

På torsdag skrivs historia i Qatar.

Då dömer för första gången en kvinna en match i ett herrfotbolls-VM, som huvuddomare.

Det är franska Stéphanie Frappart som blåser igång mötet Costa Rica–Tyskland.

Stéphanie Frappart har dömt matcher i franska Ligue 1 och Europa Conference League. För  två år sedan blev hon historisk som den första kvinnliga huvuddomaren i herrarnas Champions League.

Nu skriver 38-åringen ett nytt kapitel i fotbollshistorien.

I ett pressutskick meddelar det internationella fotbollsförbundet (Fifa) att Stéphanie Frappart kommer få huvudansvaret i matchen mellan Costa Rica och Tyskland, som spelas på torsdag.

Därmed blir hon den första kvinnliga huvuddomaren i en VM-match för herrar. Till sin hjälp kommer hon ha två kvinnliga linjedomare; Neuza Back från Brasilien och Karen Diaz Medina från Mexiko.

Tidigare i mästerskapet har Stéphanie Frappart varit fjärdedomare.

Juventus styrelse avgår – klubben utreds

Serie A-klubben Juventus meddelar att hela styrelsen avgår.

Samtidigt utreds klubben av ekobrottsmyndigheten och polis.

Juventus skriver i ett pressmeddelande under måndagskvällen att det bästa för klubben vore att välja en ny styrelse.

Detta efter att hela den sittande styrelsen, med ordförande Andrea Agnelli och vice ordförande Pavel Nedved i spetsen, meddelade att de avgår.

Verkställande direktören Maurizio Arrivabene kommer att ha en internroll tills dess att en ny styrelse är på plats, skriver nyhetsbyrån AFP.

Juventus utreds sedan förra året av ekobrottsmyndigheten och polis för falsk bokföring i samband med spelarövergångar.

Andrea Agnelli var en pådrivare till det hårt kritiserade ”Super League”-projektet tillsammans med Real Madrids president Florentino Perez och Barcelonas president Joan Laporta.

Upplopp efter Belgiens chockförlust

Bränder, sönderslagna bilar och krossade skyltfönster.

Kaosartade scener utspelade sig på Bryssels gator efter matchen mellan Marocko och Belgien på söndagen.

Ett hundratal poliser med vattenkanoner sattes in mot supportrarna, skriver The Brussels Times.

Marocko vann överraskande med 2–0 mot Belgien tidigare under söndagen efter bland annat en tavla av stjärnmålvakten Thibaut Courtois.

En speciell match för många då marockaner är den överlägset största invandrargruppen i Belgien med över en halv miljon människor med marockanskt påbrå.

Och efter segern har det varit stökigt i Bryssel och upplopp bröt ut i södra delarna av staden.

Ett hundratal marockaner ska enligt belgisk media ha kastat sten mot polisen och satt brand på bland annat elsparkcyklar och en bil.

Över 100 poliser ska vara på plats och man ska ha använt vattenkanoner för att försöka lugna ner situationen. Även en hel del raketer ska ha avfyrats.

Börje Salming har dött 71 år gammal

Hockeylegendaren Börje Salming har dött 71 år gammal.

Ishockeylegendaren Börje Salming kämpade in i det sista. På torsdagen dog Börje efter att ha drabbats av nervsjukdomen ALS i somras.

Hans tillstånd försämrades snabbt och kraftigt.

I dag hedrar Kiruna, hans hemstad, honom med en tyst minut.

– En fantastisk hockeyspelare och människa har lämnat oss. Det känns fint i denna sorgliga stund att vi hann namnge en gata efter honom innan han gick bort. Tankarna går till Börjes familj, nära och kära i denna stund, säger kommunalrådet Gunnar Selberg i pressmeddelandet.

Nu väljer gruvföretaget LKAB att hylla Salming genom att lysa upp sin kontorsbyggnad i Kiruna i hans tröjnummer, 21.

– Vi kände att det här var ett sätt att visa vår uppskattning för det han har betytt för staden, säger Anders Lindberg, presschef på LKAB.

Under fredagen hyllades han även av sin tidigare NHL-klubb Toronto Maple Leafs i samband med matchen mot Minnesota Wild.

Under fredagskvällen spelar också hans tidigare klubb, Toronto Maple Leafs, mot Minnesota i NHL. Då hyllas den tidigare backgiganten som ju spelade i klubben mellan 1973 och 1989, samt gjort över 1100 NHL-matcher.

En av hyllningarna visade klubben upp redan inför matchen. Detta då spelarna bar en påsydd logga på matchtröjorna med ett blått lönnlöv, en kungakrona i gult för smeknamnet ”The King” och texten Börje.

Japan chockade Tyskland – vände och vann

Ytterligare en skräll är ett faktum i fotbolls-VM

Dubbla succéinhopp såg till att Japan vände och slog Tyskland med 2–1.

Tyskarna, som inför matchen protesterade mot Fifas förbud av den regnbågsfärgade lagkaptensbindeln, var det klart bättre laget i den första halvleken.

Efter en halvtimmes spel stod det 1–0. Vänsterspringaren David Raum revs ner i straffområdet och İlkay Gündoğan var iskall från elva meter.

Gündoğan placerade in ledningsmålet – och tio minuter senare gjorde Tyskland 2–0. Men målet, som Kai Havertz gjorde, dömdes bort för offside.

I den andra halvleken imponerade storlöftet Jamal Musiala. Bayern München-mittfältaren var mycket nära att utöka Tysklands ledning när han tog sig förbi både en och två försvarare innan han sköt över.

Även 1–0-skytten Gündoğan var nära på att utöka men Manchester City-stjärnan prickade stolpen.

Samtidigt, i andra änden, hotade Japan och Tyskland kunde tacka Manuel Neuer att nollan förblev intakt.

Men med kvarten kvar kunde målvaktsstjärnan inte stå emot. Neuer släppte en retur som Ritsu Dōan petade in för Japan.

Och tio minuter senare var Tyskland i rejäl gungning. Japan hade helt plötsligt vänt på matchen. Takuma Asano tryckte in 2–1.

Och tyskarna lyckades inte återhämta sig, utan förlorade premiären med 2–1.

Tyskland är inte den enda nationen att åka på en missräkning till start. Argentina förlorade som bekant mot Saudiarabien under gårdagen.

– Saudis seger i går inspirerade oss, säger Kaoru Mitoma – som var lyrisk efter matchen.

– Det är den bästa dagen i mitt liv. Laget var otroligt i dag. Vi hade sån kraft.

Ronaldo lämnar Manchester United

Cristiano Ronaldo lämnar Manchester United med omedelbar verkan.

Det meddelar Premier League-klubben på sin hemsida.

”Klubben tackar honom för hans enorma bidrag”, står i meddelandet.

För en vecka sedan gick Cristiano Ronaldo ut i en uppmärksammad intervju och tog heder och ära av sin arbetsgivare. Detta efter en höst med begränsat förtroende från lagledningen.

Portugisen riktade kritik mot Manchester United och anställda i klubben – däribland tränaren Erik ten Hag.

– Jag känner mig förrådd. Folk måste lita på sanningen. Jag känner att det finns några som inte vill ha mig här. Inte bara den här säsongen, utan även under förra säsongen, sade han bland annat.

Intervjun skapade enorma reaktioner runtom i fotbollvärlden. Många kritiska röster höjdes mot Cristiano Ronaldo, och i slutet av förra veckan rapporterade The Guardian att Manchester United undersökte möjligheten att stämma Ronaldo för kontraktsbrott samt att man redan meddelat portugisen att han inte skulle återvända till klubben efter VM i Qatar.

Och nu är det officiellt att Cristiano Ronaldo lämnar Manchester United. I ett pressmeddelande på sin hemsida bekräftar United att Ronaldos tid i klubben är över.

Enligt transferjournalisten Fabrizio Romano fick Ronaldo ingen ekonomisk ersättning för att bryta kontraktet. Både spelaren och United ville ha en enkel lösning där man inte har några band kvar till varandra, rapporterar han.

Cristiano Ronaldo representerade Manchester United 2003-2009 och nu senaste 2021 till 2022. Sammanlagt har Ronaldo spelat 346 matcher, gjort 145 mål och spelat fram till ytterligare 64 i Manchester United.

Skandalmatch färdigspelad – tre veckor senare

Matchen mellan Kristianstad och Tingsryd har spelats klart – tre veckor efter att den avbrutits.

Då uppstod en ordväxling mellan lagens tränare Mikael Gath, Kristianstad, och Fredrik Glader, Tingsryd, skriver Kristianstadsbladet.

– Jag tänker inte ens kommentera… jag vill inte lägga någon energi på honom, säger Gath till tidningen.

Resultatet i matchen, som avbröts vid ledning 5–1 för Kristianstad, stod sig efter att de återstående 14 minuterna och 36 sekunderna spelats klart.

– Det är inte så lätt att komma in och spela 14 minuter hockey rent mentalt. Jag tycker grabbarna visar en fantastisk inställning, säger Tingsryds tränare Fredrik Glader.

Turerna har varit många efter de kaosartade scenerna där ett inkastat knallskott landade bredvid Tingsryds målvakt Daniel Rosengren. Tingsryd ville inte spela klart matchen samma kväll – men det slutade med att båda lagen ställde sig på isen och lät tiden rinna ut.

Tingsryd lämnade sedan in en protest där de begärde omspel. Tävlingsnämnden bestämde att sig för att matchen skulle återupptas från tiden den bröts med oförändrade laguppställningar.

Båda tränarna är eniga i att det var skönt att sätta en slutgiltig punkt på matchen.

– Det har tagit alldeles för mycket tid på alla sätt och vis. Allt från att hitta datum till att få spelarna att lägga en ledig söndag på att ladda upp en hel dag inför den här kvarten, säger Gath.

Qatar sämst på 92 år

Hemmafansen lämnade tidigt när Qatar föll tungt mot Ecuador.

Qatar är nu den första värdnationen, under VM-historiens 92 år, som har förlorat sin premiärmatch.

– Det finns inga ursäkter, säger förbundskaptenen Felix Sánchez.

67 372 åskådare hade tagit sig till Al Bayt Stadium i Doha för att se Qatar spela landets första VM-match någonsin när de tog emot Ecuador i premiären.

Tillställningen var sedan över innan den ens börjat.

Sydamerikanernas storstjärna Enner Valencia blev tvåmålsskytt i den första halvleken – och hade dessutom en tredje boll inne som helt riktigt VAR:ades bort – när Ecuador gjorde lite vad de ville med värdnationen.

Skulle Qatar kunna bjuda upp till match var alltså frågan som ställdes när den andra halvleken drog i gång.

Svar: Nej, det kunde man inte.

Spelet blev nästan enbart statiskt och tempofattigt när sydamerikanerna inte förtog sig inför nästa gruppspelsmatch.

Matchens man – Enner Valencia – byttes ut när en kvart var kvar. Han haltade lätt när han gick av.

Den 33-årige lagkaptenen blev föga förvånande utsedd till matchens spelare.

Det här var första gången i VM-historien som värdlandet förlorade sin öppningsmatch. De tidigare 21 öppningsmatcherna hade bjudit på 16 vinster och sex avgjorda för hemmalaget.

Erik Karlsson magiska höst

Erik Karlsson magiska höst fortsätter.

Han stod för fyra nya poäng i natt – ett mål och tre assist – och är nu helt sensationellt tvåa i poängligan bakom blott Connor McDavid.

– Jag vet inte riktigt vad som hänt, men jag har hittat lite feeling igen och är glad i livet, säger den småländske stjärnan till Sportbladet.

Den 32-årige backstjärnan, som haft stora skadeproblem, spelar sin bästa ishockey på flera år.

På 19 matcher i höst står han på 28 poäng, elva mål och 17 assist, och har redan gjort fler mål än förra säsongens tio på 50 matcher. Snart är han också förbi förra säsongens poängtotal, 35.

– Alla utgick ju från att jag var död, så det är skönt att visa att jag faktiskt lever. Jag minns att man brukade komma in i sin ”prime” när man var 32 år, jag vet inte hur det blivit, säger Karlsson, som vunnit Norris Trophy som bäste back i NHL två gånger.

I och med braksuccén har andra klubbar, såna med ambitioner om att vinna Stanley Cup, fått upp ögonen för ”EK65” på nytt och det surras dagligen om att olika general managers undersöker möjligheterna att få till en trejd – trots svenskens maffiga kontrakt.

Men det är inget han själv lägger någon vikt vid.

– Nä, det där tänker jag inte alls på. Det är inget jag kan kontrollera i alla fall. Jag bara kör på, sedan får vi se. Vem vet något om framtiden?

Nej, vem gör det? Ingen hade exempelvis en aning om att 2017 års Erik Karlsson skulle återuppstå den här hösten…

Elanga om Ronaldos kritik

Cristiano Ronaldo kritiserade de unga spelarna i Manchester United.

Anthony Elanga känner sig inte träffad men säger ändå:

– Jag förstår vad han säger. Det är ganska enkelt för unga spelare att bli distraherade.

Cristiano Ronaldo har under den senaste tiden hamnat i blåsväder. Utöver att han klagat över sin speltid och på tränaren Erik Ten Hag har han gjort uttalanden som att han ”känner sig förrådd” av Manchester United.

Under onsdagen släpptes en del av intervjuserien med Piers Morgan, där han kritiserade Uniteds unga talanger.

Han säger bland annat att de unga spelarna inte lyssnar tillräckligt på honom och därför går miste om kunskap. Dessutom ska spelarna vara ”för distraherade” av mobiltelefonerna.

Nu har 20-åringen svarat på hans påståenden, enligt Fotbollskanalen.

– Det är många som frågar mig det, säger Elanga med ett snett leende.

– Just nu är jag med landslaget. Klubben håller på att ta reda på vad som har blivit sagt. När jag kommer tillbaka till klubblaget kommer vi säkert diskutera vad som har hänt.

– Nu kommer det ett VM och jag är här med landslaget. Det är mycket information just nu.

– Nej, inte så mycket. För när jag är med honom så har han inte förändrats. Han är fortfarande Cristiano Ronaldo för mig. Han har hjälpt mig väldigt mycket.

– Även med intervjun så har han varit bra för mig.

– Cristiano pratar om unga spelare generellt. Vi är en ny generation. Jag är alltid 100 procent fokuserad på det jag gör. Men jag kan förstå vad han säger. Det finns mycket telefoner och mycket teknologi. Det är ganska enkelt för unga spelare att bli distraherade och tappa fokus.

– Jag fokuserar alltid till 100 procent på mitt jobb och det jag gör. Unga spelare i United lyssnar, men jag kan förstå vad han säger, menar Anthony Elanga.