Häcken svenska mästare i fotboll efter 4–0 mot IFK Göteborg

BK Häcken är svenska mästare efter seger mot IFK Göteborg i den nästsista omgången. Bortalaget gjorde tre mål i den första halvleken och satte avgörandet i den 86:e minuten.

Då agerade Häckens tränare Per Mathias Högmo.

– Här kommer ett givet byte. När Häcken-publiken ställer sig upp för Erik Friberg, säger Discoverys kommentator Petter Barrling.

Klubbprofilen som har gjort tio säsonger för Häcken och meddelat att han efter säsongen kommer att avsluta spelarkarriären.

– Det första som hände efter 4-0 var att Per Mathias Högmo kallade till sig Erik Friberg och sa ”du ska in och spela”, säger reportern Diljen Otlu i Discovery.

Erik Fribergs pappa Peter Friberg är även han en stor Häcken-profil med 300 matcher i klubben. Han fanns på plats på Bravida Arena under söndagen.

– Det är så otroligt roligt att han får avsluta med ett SM-guld. Det har varit målet sedan han kom tillbaka, säger han.

– Vi har vetat om att han har kontrakt det här året också och att han skulle fasas ut på något sätt. Men det är klart att jag hade kunnat se Erik spela fotboll i tio år till! Men han har spelat länge …

Vancouver Canucks firade med klassisk låt

Äntligen en seger.

I den åttonde omgången lyckades Vancouver Canucks i natt, svensk tid, ta säsongens första tvåpoängare när man bortabesegrade Seattle Kraken med 5-4.

Man gjorde det efter en stormatch av Elias Pettersson, 23, som svarade för ett mål och en assist.

Luke Schenns passning i luften slogs ned av Krakenbacken Carson Sourcy och Pettersson lyckades få träff på den studsande pucken. Hans halvvolley betydde 4–3 till Vancouver.

– Jag försökte bara få pucken över målvakten, säger Pettersson.

Och för coachen Bruce Boudreau var det en lyckans kväll, då han nu äntligen fick sin 600:e vinst som NHL-tränare.

Rosengård föll klart mot storklubben

Det blev förlust för FC Rosengård i torsdagens Champions League-möte mot Barcelona. Men trots det blev det ändå en riktig fotbollsfest på ett slutsålt Malmö IP. Olivia Holdt var den som lyckades näta mot världslaget.

– Det är blandade känslor. Jag är glad över att göra mål mot Barcelona, men det är aldrig roligt att förlora med 4–1, säger Olivia Holdt.

4 812 åskådare hade fyllt läktarna på Malmö IP.

De fick se den spanska jätten FC Barcelona dominera totalt i första halvlek och gå ifrån till 2–0 via två mål av Aitana Bonmat, varav det första efter fint förarbete av Fridolina Rolfö.

Precis före paus reducerade Olivia Holdt till 2–1 och tände hoppet för FC Rosengård.

Det släcktes sedan – på ett minst sagt spektakulärt sätt.

För halvvägs in i andra halvlek svarade Barças mittfältare Mariona Caldentey för en tidig kandidat till säsongens mål i Champions League.

Hon upptäckte att hemmalagets målvakt Teagan Micah stod långt ute och klippte till – från halva plan.

Skottet var perfekt och bollen gick i en båge, hela vägen in i nät fram till 3–1.

– Men det är inte första gången det sker i vårt lag, kan jag säga. Vi har många spelare som har bra speluppfattning och läser när målvakterna är långt ute. Man blir inte förvånad längre, för det sker lite då och då med spelarna i vårt lag…

Samma Caldentey gjorde sedan 4–1, vilket blev slutresultatet.

Kessel firade NHL-rekordet med 400:e målet

 Phil Kessel, 35, hade en rekordkväll när Vegas Golden Knights gästade San Jose Sharks i morse, svensk tid.

Han spelade sin 990:e raka match i NHL, vilket är nytt rekord.

Nu är Kessel ensam om titeln ”Järnmannen”, då han passerade Keith Yandle som haft rekordet med 989 matcher.

Och Kessel gjorde sitt 400:e mål i ligan när Vegas vände 1-2 till en 4-2-seger.

– Det har tagit med många år att nå hit, men visst är det en speciell kväll för mig, sa Kessel i en tv-intervju med ESPN.

Han gav Golden Knights ledningen med 1-0 efter drygt 15 minuter av den första perioden när han ryckte förbi Sharksbacken Matt Benning och inte gjorde något misstag fri med målvakten James Reimer.

Om Kessel klarar sig undan skador de närmaste veckorna, så kommer han att göra sin 1000:e raka match i NHL mot Arizona Coyotes i Las Vegas den 17 november.

Golden Knights vände och vann matchen i den tredje perioden i natt och det var William Karlsson, som gav laget ledningen med 3-2 efter 13.13 minuter.

Bara 62 sekunder senare ökade Mark Stone på till 4-2 och där var San Jose ett slaget lag.

Juventus fiasko – utslaget ur Champions League

Juventus brakar ut ur Champions League.

Efter fyra förluster på fem matcher är det nu tredjeplatsen som Juventus får slåss för.

Benfica vann rysaren med 4-3, efter att Juventus nästan hämtat upp ett tremålsunderläge.

I kvällens måstematch borta mot Benfica nådde man en ny bottennotering då man för första gången någonsin släppte in tre mål i första halvlek i en Champions League-match.

Resultatet innebär att Juventus missar slutspel i Champions League för första gången sedan 2013/14.

I stället väntar nu ett drama i den sista omgången då Juventus är piskat att prestera mot PSG för att inte riskera att sluta sist i gruppen och i så fall gå miste om fortsatt spel i Europa League.

– Det här gör ont. Vi är arga och besvikna, men nu måste vi omvandla den här besvikelsen till motivation och börja jaga ikapp i ligaspelet, säger Allegri.

Bortafans tillåts på AIK-Djurgården

AIK Hockey tvärvänder.

Klubben meddelar nu att man tar tillbaka beslutet att spela det kommande derbyt mot Djurgården utan bortasupportrar.

På grund av läktarkaoset under fotbollsderbyt mellan AIK och Djurgården för en dryg vecka sedan gick AIK hockey i fredags ut med beslutet att hockeyderbyt lagen emellan, den 2 november, ska ske utan bortafans.

Ett beslut som väckte ramaskri.

Nu kovänder alltså AIK hockey och meddelar att Djurgårdsfans är välkomna på matchen.

”I dialog med supporterorganisationerna, polismyndigheten, säkerhets- och tävlingsledningen för Svenska Ishockeyförbundet, ligaledningen för Hockeyallsvenskan och arenaoperatören Stockholm Live har vi nu i samförstånd lyckats hitta vägar fram för att arrangera det derbyt vi alla önskar”, skriver klubben på sin hemsida.

Säsongens fösta derby i hockeyallsvenskan spelas den andra november. Efter en svag start på säsongen ligger AIK näst sist i tabellen. Djurgården ligger i sin tur tvåa.

Guldet nära för Häcken – trots utvisning mot Malmö

Häcken fick sin skyttekung utvisad – men vann ändå mot Malmö FF.

Samtidigt är Hammarby borträknade från SM-guldet efter sin förlust mot Elfsborg.

Allsvenskans skyttekung Alexander Jeremejeff blev neddragen av Ola Toivonen i straffområdet i samband med en BK Häcken-hörna, knappt 50 minuter in i stormötet mot Malmö FF.

Domare Kristoffer Karlsson valde att fria och när spelarna gick därifrån hade Jeremejeff tröttnat. Han satte upp en axel i bröstkorgen på MFF-veteranen, som gick i gräset.

Efter lite domarkonferens fiskade Karlsson upp det röda kortet och visade ut Häckenspelaren.

– Det är väl linjeman, antar jag, som hävdar att det är en armbåge. Han (Toivonen) ligger ju också som om han håller på att strypas och har tappat luften. De köper det och ger mig rött kort. Oavsett vad så blir jag förloraren. Just det tillfället var en jävla konstig känsla. Jag har svikit laget för någonting som jag inte riktigt har gjort, säger anfallsstjärnan.

Matchen slutade 2-1 till BK Häcken efter en dramatisk andra halvlek. Laget från Hisingen är nu en ynka poäng från att säkra klubbens första SM-guld. Häcken kan bli svenska mästare redan på måndagskvällen om Djurgården misslyckas med att besegra redan nedflyttade Gif Sundsvall på hemmaplan.

AIK stoppar Djurgårdens supportrar i derbyt

Säsongens första derby mellan AIK och Djurgården närmar sig.

Nu meddelar AIK att matchen kommer att spelas utan bortasupportrar – efter oroligheterna i fotbollsderbyt mellan klubbarna.

– Det känns verkligen tråkigt, lite av ett fiasko så här på förhand, säger AIK:s Alfred Barklund.

På grund av läktarkaoset under fotbollsderbyt mellan AIK och Djurgården för en vecka sedan togs i dag beslutet att hockeyderbyt lagen emellan, den 2 november, kommer påverkas.

Det blir ingen bortasektion, meddelar arrangörsklubben AIK.

Det har fått samtliga av AIK:s supportergrupperingar att reagera.

I ett inlägg på Twitter uppmanar man till bojkott.

”Det här är ett av väldigt många supporterfientliga beslut som AIK Hockey har tagit senaste åren. Det har byggt upp ett stort missförtroende mot sektionen. På grund av AIK Hockeys uppenbart supporterfientliga agerande och deras totala haveri när det häller kommunikation så uppmanar nu samtliga av klubbens supporterföreningar såväl organiserade som icke organiserade att bojkotta derbyt”, skriver ASK på Twitter.

Bland annat är man besvikna på att klubbens beslut fattades utan dialog med egna supportrarna.

Vidare skriver man att bojkotten upphävs i samma stund som beslutet att porta djurgårna hävs.

”Vi må vara två rivaliserande klubbar, men i frågor som dessa står vi enade.”

I en kommentar på sin hemsida beklagar Djurgården AIK:s beslut.

”Vi anser att det är ett olyckligt beslut som går i en helt annan riktning än vad båda klubbarna hittills arbetat för, det vill säga att kunna genomföra derbyn med både hemma- och bortapublik. Det har vi också kommunicerat till AIK”, skriver man.

Djurgården skriver vidare att man planerar att välkomna AIK:s supportrar till arenan när Djurgården står som arrangör för derbyn senare under säsongen.

Hammarby tappade poäng mot Sirius – efter försvarsmiss

Serietvåan Hammarby tappade nämligen poäng på hemmaplan mot Sirius.

Hammarby hade ett kraftigt spelövertag mot Sirius och skapade mängder av chanser. Det dröjde dock till den andra halvleken innan hemmalaget kunde spräcka nollan.

Joel Nilsson stötte in Mohanad Jeahze passning i den 58:e minuten och många trodde kanske att det skulle innebära islossning.

I stället kvitterade Sirius i den 75:e minuten efter att Daniel Stensson brutit Oliver Dovins passning till Loret Sadiku.

De tappade poängen var ett tungt slag för Hammarby IF i kampen om SM-guldet. Kanske till och med förödande. Serieledande BK Häcken är nämligen sju poäng före med bara tre omgångar kvar att spela.

Gabriel Landeskog opererad – blir borta länge

Gabriel Landeskogs säsongsdebut får vänta till 2023.

Colorados svenske lagkapten har opererat knät på nytt, och blir borta i omkring tre månader.

Gabriel Landeskog avslutade fjolårssäsongen med att lyfta Stanley Cup-bucklan. Detta efter att Colorados lagkapten opererat sitt knä i mars och gjort comeback i slutspelet.

– ”Landy” kämpar med en skada från förra säsongen, och han är inte redo för spel. Vi har ännu ingen prognos för när han kan vara tillbaka på isen, sade Colorados tränare Jared Bednar när han förra månaden meddelade att Landeskog skulle missa inledningen av säsongen.

Nu skriver TSN att svensken har opererat sitt knä på nytt i tisdags. Han väntas göra säsongsdebut först 2023.

”Landeskog opererade knät i går och väntas bli borta i omkring tolv veckor”, sade Bednar på onsdagen, enligt Colorados officiella Twitterkonto.

Landeskog gjorde 59 poäng på 51 grundseriematcher i fjol. I slutspelet stod han för 20 poäng på 20 matcher.

I juli tilldelades han Guldpucken, priset som går till säsongens främsta svenska spelare.