Drömmål skickade Rosengård till Champions League

FC Rosengård är klart för ett historiskt gruppspel i Champions League.

Tacka en danskas drömträff – och en självsäker tvåmålsskytt – för det.

Sofie Bredgaard och Mimmi Larsson tog det svenska mästarlaget till Europas finrum via 3–1 i playoffreturen mot Brann.

Den första halvleken slutade mållöst, men i den 50:e minuten small det till rejält. Sofie Bredgaard vek in från högerkanten innan hon avlossade ett skott som seglade in i bortre krysset.

Bara några minuter senare utökade Rosengård genom Mimmi Larsson, efter att Ria Öling stått för ett läckert förarbete.

Med drygt 20 minuter kvar att spela fintade Mimmi Larsson bort Marthine Östenstad innan hon kyligt placerade in 3–0 för Rosengård.

Brann reducerade sedan till 3–1 genom ett nickmål av Maria Brochmann, men några fler mål blev det inte.

Därmed har Rosengård säkrat en plats i höstens Champions League och 5,5 miljoner kronor. Gruppspelet lottas på måndag.

Brynässpelare stod i Örebros klack

Brynäs mötte Örebro i SHL.

Då stod två av Brynäs SDHL-spelare – i Örebros klack.

Nu stänger klubben av spelarna.

Det verkade dock inte ha någon effekt på hemmaspelarna som hade lekstuga.

Brynäs krossade SDE i sin hemmapremiär i damhockeyligan och vann med 7–0.

Roligast av alla hade landslagsprofilen Maja Nylén Persson som inledde målskyttet och sedan noterades för tre målgivande passningar.

Janne: ”Jag är trygg i min roll”

Ett fall framåt mot Slovenien. Men det räckte inte för Janne Anderssons fotbollsherrar.

Efter bara två segrar på de tio senaste matcherna ifrågasätts förbundskaptenen.

Men själv är Andersson inställd på att fortsätta.

– Jag känner mig trygg i min roll, säger han.

När Sportbladet frågar er läsare om Janne Andersson är rätt person att leda svenska landslaget svarar över 65 procent nej.

– Jag påverkas inte av det. Jag tycker det är tråkigt om personer inte tycker vi gör det bra och det fattar jag att de tycker när vi inte vinner matcher. Att människor som följer oss är besvikna, det har jag den största respekten och förståelsen för. Det är självklart. Jag hejar också på fotbolls- och handbollslag och blev jättebesviken när Drott åkte ur i handbollen flera gånger. Idrotten rör upp känslor, men vi som håller på med det här kan ju inte rätta oss efter undersökningar i tidningar, vad ni (media) ställer för frågor eller vad folk skriver i sociala medier. Jag har fått 50 sms nu i kväll, jag har ögnat igenom alla och samtliga var positiva, så det finns olika sidor av det där beroende på vem man frågar. Sedan finns det förstås en stor besvikelse men jag själv är nog den som är mest besviken.

Och i Viaplays sändning inför ödesmatchen mot Slovenien svarar Sjöstrand på nytt på frågan om förtroendet för Janne Andersson – och om ett eventuellt livstidskontrakt.

– Dagen efter att vi fick styrk så började telefonerna ringa, som det ska göra. Det var mer ett utryck, alla normalbegåvade förstår att det var mer ett utryckt för att vi har fullt förtroende för Janne och för mig finns det inget mellanläge. Antingen har man förtroende eller så har man det inte.

Han slår fast att förtroendet för förbundskaptenen är står fast oavsett hur det går mot Slovenien. Samtidigt berättar han att det ständigt pågår en dialog med såväl experter, landslagsledningen som med spelarna kring hur man ska utveckla landslagsverksamheten.

– Vi har ett avtal med Janne och alla vet om att det inte finns några livstidskontrakt i den här branschen, det har inte jag heller.

Janne Andersson har avtal över 2024.

Nilsson: Poängrekordet ryker all världens väg

SHL:s poängliga leds av en back.

Skellefteås Jonathan Pudas firade 300 SHL-matcher med att göra två nya mål mot Rögle.

Nu talar allt för att tidernas poängrekord för backar ryker all världens väg till våren.

Efter en mindre lyckad premiär förra lördagen har Jonathan Pudas svarat för en stark vecka. I segern mot både Linköping i tisdags och mot Rögle i lördags var Pudas en gigant.

Under veckans tre matcher stod han dessutom för fem poäng och fortsätter han på den inslagna vägen så kommer han att slakta David Petraseks poängrekord för en back i SHL under en säsong. Petraseks 53 poäng från säsongen 09/10 står sig fortsatt som den bästa noteringen från en back under en säsong. Det känns mer som en tidsfråga innan Pudas kommer att slå det.

Inför årets säsong hade han möjligheten att försöka slå sig in i NHL som 29-åring. Men det där eftertraktade envägskontraktet dök aldrig upp. Han prioriterade tryggheten och chansen att vinna SM-guld framför ett äventyr i Nordamerika.

Det kan Skellefteå AIK:s supportrar vara glada över.

Bennisons succé – målskytt mot Liverpool

Det var storpublik på Anfield.

Då briljerade två svenskor när Everton besegrade Liverpool med 3–0 i Merseyside-derbyt.

– Bennison är väldigt cool, säger Evertons tränare Brian Sörensen till Sky Sports.

Everton tog tag i derbyt mot Liverpool redan i första halvlek.

Efter 45 spelade minuter ledde Everton med 2-0 efter mål av Megan Finnigan och Jess Park, den sistnämnda efter en passning från Nathalie Björn.

Med en knapp halvtimme kvar att spela byttes Hanna Bennison in mot Isobel Christensen, och med tre minuter kvar att spela av matchen punkterade Bennison matchen med sitt 3-0 mål, som också blev slutresultatet.

Svenskan blev fri med målvakten och placerade bollen kyligt bakom mållinjen. Målet var Bennisons första för säsongen.

– Det är en fantastisk atmosfär, man kan inte ta in det i stunden, säger matchens lirare Jessica Park till Sky Sports.

Både Liverpool och Everton har nu tre poäng efter två matcher i WSL.

– Det är en ny säsong med tio nya spelare och en ny tränarstab. Vi tittar inte bakåt, vi ser framåt, säger tränaren Brian Sörensen.

Strålman på tryout i Bruins

LOS ANGELES. Han har väntat på en öppning i NHL under hela sommaren och under fredagen kom den.

36-årige backveteranen Anton Strålman får en så kallad PTO (Professional Try Out) med Boston Bruins.

–En spännande chans, tycker jag. Bruins är ett lag som jag har ganska bra koll på, då jag spelat mot dem mycket genom åren och det är en klubb som vill och förväntas vinna, säger Anton till Sport.

Efter förra säsongen, som han tillbringade i Arizona, stod Anton Strålman utan kontrakt och det var länge oklart vad som väntade i år.

Ett tag hade lag som HV71 och Timrå förhoppningar om att han skulle komma och avsluta karriären med något säsong i SHL, men ”Strålle” valde efter lite betänketid att stanna i Nordamerika i förhoppningen om ett påhugg någonstans i ligan han tillhört i femton år.

Och till sist blev det alltså just så.

Original Six-klubben Boston Bruins har erbjudit honom en så kallad tryout, alltså ett provkontrakt. Gör han tillräckligt bra ifrån sig under det pågående träningslägret, och i nästa veckas försäsongsmatcher, får han ett riktigt kontrakt.

Haaland är Norges förste fotbollsmiljardär

Erling Braut Haaland tar fotbollsvärlden med storm.

Erling Braut Haaland är bara 22 år gammal.

Men redan nu är han god för över en miljard norska kronor och är därmed Norges förste fotbollsmiljardär någonsin, skriver norska finanstidningen Kapital.

Stjärnanfallaren öser in mål i sitt nya klubblag Manchester City, där han uppges tjäna drygt 220 miljoner norska kronor per år, exklusive bonusar.

”Aldrig tidigare, så vitt Kapital vet, har en norrman lyckats skapa en så stor förmögenhet på så kort tid, och i så ung ålder.” skriver tidningen enligt TT.

Haaland ska vara god för 1,1 miljard norska kronor, motsvarande runt 1,17 miljarder svenska kronor.

22-åringens tidigare intäkter från tiden i Red Bull Salzburg och Borussia Dortmund samt sponsorintäkter från Nike uppgår till 130 miljoner. Hans personliga sponsoravtal väntas generera 150 miljoner norska kronor per år framöver.

Joakim Lindström historisk: ”Ingen kommer kunna slå det”

Efter 2–5 hemma mot Malmö körde Skellefteå över Linköping på bortaplan med 6–2 i SHL.

Jonathan Pudas svarade för tre poäng och Joakim Lindström blev historisk som klubbens bästa poänggörare genom tiderna (466).

– Klart när man väl går över gränsen så är det skönt. Ärligt talat är det inte en jättestor grej, säger rekordmannen i C More.

Joakim Lindström jublade stort när han fastställde resultatet 6–2 borta mot Linköping.

I SHL-premiären blev det en assist och i säsongens andra match blev det ett mål.

Det betyder att Joakim Lindström både gått i kapp och om Pär Mikaelsson som den bästa poängplockaren i Skellefteås historia med totalt 466 poäng.

Det märktes på honom att händelsen var något speciellt och något som var värt att uppmärksamma extra.

– Joakim Lindström har nu bevisat att han är en sådan speciell spelare som jag pratar om. Det här rekordet är så välförtjänt, han är en spelare som gör sitt yttersta för att vinna varje dag. Han vill bara vara bäst och nu är det svart på vitt att han är det i Skellefteås historia, säger Oscar Möller.

Joakim Lindström och Oscar Möller har spelat de senaste sju säsongerna tillsammans och totalt tio säsonger ihop i Skellefteå.

De var med och vann SM-guld tillsammans både 2013 och 2014.

– Det är så otroligt roligt att spela med honom fortfarande och det är så otroligt roligt att få uppleva det här tillsammans med honom. Jag bara njuter av att spela med en sådan bra spelare. Han är en otroligt skicklig hockeyspelare, en härlig lagkamrat och en mycket god vän, säger Oscar Möller.

Blackstenius målskytt i Champions League-kvalet

Stina Blackstenius har hittat nätet i Champions League-kvalet.

26-åringen gjorde mål när Arsenal spelade 2–2 mot Ajax.

Efter att Arsenal tappat bollen i samband med ett inkast visade Ajax upp ett mönsteranfall som Romée Lauchter kunde förvalta till ett ledningsmål efter dryga kvarten.

Arsenal var nära att replikera bara tre minuter senare, men Stina Blackstenius träff på Beth Meads retur hittade inte in bakom Lize Kop i Ajax-målet.

Hon fick dock chansen att revanschera sig. När Rafaelles nick träffat ribban kunde Blackstenius styra in 1–1, svenskans andra mål för säsongen, i en match där även Lina Hurtig var med från start.

Efter en knapp timmes spel gav Kim Little hemmalaget ledningen. 32-åringen satte 2–1 från straffpunkten sedan Soraya Verhoeve knuffat Beth Mead i straffområdet.

Men med sju minuter kvar hittade Lauchter återigen nätet efter en trasslig situation framför mål och Jonas Eidevalls lag fick nöja sig med delad poäng.

Returen spelas i Nederländerna på onsdag nästa vecka. Vinnaren av dubbelmötet kommer att spela i Champions Leagues gruppspel i höst.

Djurgården får ny anläggning när Hovet rivs

Hovet ska rivas.

Då flyttar Djurgården några stenkast söderut.Två nya träningshallar ska byggas i Tallkrogen fem minuter från Globen.

Kapacitet för cirka 2 000 åskådare och vara hemmaplan för Djurgårdens SDHL-lag.

I över ett decennium har Djurgården letat efter en ny bas för sin verksamhet.

– Ett nödvändigt beslut för klubbens framtid och elithockeyn i Stockholm, säger sportchefen K-G Stoppel.

Stockholms Stad har nu gett klartecken till långsiktigt ägande av två nya ishallar med faciliteter på Tallkrogens före detta bollplan utmed Nynäsvägen söder om Stockholm.

Det kommer att bli den nya hemvisten för klubbens herrlag, damlag, juniorlag och äldre ungdomslag.

– Äntligen kan vi få anläggningsmässiga förutsättningar för vår verksamhet som är jämförbara med alla klubbar i SHL. Anläggningen kommer förstås att betyda mycket för våra seniorlag, men också för junior- och ungdomsverksamheten som kommer att ta två tredjedelar av istiden i anspråk, säger K-G Stoppel.

Globen kommer i sin tur att renoveras inför ishockey-VM i Stockholm och Herning 2025.

Bygget av den nya anläggningen beräknas komma i gång under 2025 eller 2026.

De fyra Stockholmsderbyna mellan Djurgården och AIK i Hockeyallsvenskan den här säsongen kommer att spelas i Globen.