John Klingberg går till Anaheim Ducks

John Klingberg har gjort klart med ny klubb.

John Klingberg har tecknat ett ettårskontrakt värt 7 miljoner dollar, motsvarande omkring 70,8 miljoner kronor, med NHL-klubben Anaheim.

John Klingberg har under flera år varit en bärande pjäs i Dallas Stars.

Nu står det klart att den 29-årige Lerumsonen byter Dallas mot Anaheim. Kontraktet är skrivet på ett år, över säsongen 2022/2023.  I Dallas Stars tjänade Klingberg 4,25 miljoner dollar, den nya lönen innebär därmed en stor löneökning.

– Vi ser verkligen fram emot att addera John till vår trupp, säger Ducks general manager Pat Verbeek till klubbens hemsida.

– John är en begåvad spelare som kommer kunna styra spelet från blålinjen i powerplay och ge oss välbehövligt målskytte från blålinjen. Han ger oss även ett rutinerat ledarskap och karaktär till laget.

John Klingberg har under åtta säsonger i NHL, samtliga med Dallas Stars, stått för 71 mål och 303 assist.

I Anaheim blir han lagkamrat med Jakob Silfverberg och Isac Lundeström.

Djurgården vidare till tredje kvalrundan i Conference League

Djurgården besegrade kroatiska Rijeka med 2–0 hemma på Tele2 arena efter mål av Isak Hien och Emmanuel Banda. Det räckte för att ta laget vidare till nästa runda av kvalet till Conference League.

Det var Rijeka som hade matchens första boll i mål knappa halvtimmen spelad i returen mot Djurgården – men den assisterande domaren hade höjt sin flagga för offside. Djurgården svarade med att pricka en boll i ribban precis innan paus.

Sett till matchbilden var det Djurgården som hade det mesta, och i matchminut 55 kom också 1-0-målet genom Isak Hien som dunkade in bollen i mål efter en hörna.

Inbytte Emmanuel Banda ville inte vara sämre, och följde upp med att panga in 2-0 i slutet av matchen.

Segern innebär att Djurgården är vidare till den tredje kvalrundan. Där kommer laget att ställas mot Sepsi Sfantu Gheorghe från Rumänien.

Rögles Ted Brithén sjukskriven – borta på obestämd tid

Rögle får klara sig utan Ted Brithén den närmaste tiden.

Klubben meddelar att stjärncentern är sjukskriven och borta tills vidare.

– För oss är hans hälsa det viktigaste, Rögle och vår medicinska personal kommer ge honom allt stöd vi kan under den här tiden, säger sportchefen Chris Abbott.

Våren 2021 drabbades Ted Brithén av covid-19 under sin säsong med Bern i Schweiz. Det påverkade honom kraftigt, har han tidigare berättat, och även när han började spela hockey igen var formen inte som den hade varit.

– När jag kom hem från Schweiz fick jag corona bara två veckor innan slutspelet och då blev jag väldigt dålig. Jag mådde inte riktigt bra någon gång under hela slutspelet, så fysiskt var jag inte kapabel att prestera på max, har Ted Brithén.

Brithén har nu en säsong i Rögle bakom sig där han spelade mindre än hälften av matcherna under grundserien.

Och med mindre än två månader kvar till den nya säsongen står det klart att Ted Brithén inte är redo att spela hockey.

Sverige åkte ut ur EM

Sverige åkte ut ur EM.

Sverige var blekt i EM-semifinalen i Sheffield – och flera spelare hade det extra jobbigt i en match som utvecklade sig till en ren överkörning.

Efter 0-4-förlusten mot England mötte flera spelare pressen med tårar i ögonen – men de hade stöttning i form av anhöriga på läktaren.

– Det är en jäkla stor besvikelse vi hade hoppats på mer, men det går inte vår väg, säger Magdalena Eriksson.

I stället briljerade en engelsk stjärna.

Blågult rivstartade semifinalen mot England och var nära att ta ledningen flera gånger om tidigt i matchen. Redan efter 20 sekunder (!) fick Sofia Jakobsson – skrällen i startelvan – ett jätteläge men brände och i den nionde minuten nickade Stina Blackstenius i ribban.

Men den svenska pressen kom av sig och det hela utvecklades i stället till en engelsk kross där Sveriges målvakt Hedvig Lindahl hamnade i fokus.

Beth Mead och Lucy Bronze gjorde Englands två första mål, men det var de två sista, inprickade av Alessia Russo och Francesca Kirby, som skulle komma att diskuteras i efterhand.

3–0-målet var en klack av Russo och 4–0-målet en lobb av Kirby där Lindahl stod tveksamt placerad.

Nu är mästerskapet över för Blågult då inga bronsmatcher spelas i EM.

Theodor Lennström blir kvar i Färjestad

Theodor Lennström är löst från sin ryska klubb Torpedo Nizhny Novgorod.

Den 27-årige backen skriver ett långtidskontrakt med Färjestad på fyra säsonger till och med 2026.

– Det känns oerhört skönt att det har löst sig så att jag får möjligheten att fortsätta spela i Färjestad, säger ”Teddan”.

Sportchefen Rickard Wallin om det nya kontraktet:

– En absolut toppback där ambitionen hela tiden varit att hitta en lösning när det uppdagades att han inte önskade åka tillbaka till Ryssland. Det har varit en speciell situation att lösa för båda parter där ovissheten har varit stor, men speciella spelare är värda att lägga både tid och resurser på.

– Han har varit vårt förstaval sedan dag ett, så det är skönt och kul för alla inblandade att det nu har löst sig. Theodor är också en väldigt bra pjäs att få in för de yngre att lära sig av, säger han i ett uttalande.

Gustav Berggren nära att lämna

Förlust mot Djurgården, 1-2.

Det var av allt att döma Gustav Berggrens sista match i Häcken-tröjan. Han lämnar nu för Rakow Czestochowa.

– Det enda jag kan säga är att det är nära, men ingenting är klart, säger mittfältaren.

Det blev förlust i toppmötet, men Gustav Berggren fixade ändå en straff i vad som förmodligen var hans sista match för Häcken. Med betoning på fixade. En lätt beröring bakifrån av Hjalmar Ekdal, och Berggren föll.

Mittfältaren är inne på sin femte säsong i allsvenskan och känner sig nu redo för nästa steg i karriären.

– Jag har spelat i allsvenskan i många år och har tagit ganska stora steg de senaste åren. För att ta ytterligare steg och fortsätta utvecklas tror jag att ett miljöombyte och ett steg upp skulle passa just nu, säger Gustav Berggren.

Mittfältskollegan Samuel Gustafson tycker att Gustav Berggren är värd flytten. Samtidigt som Häcken kommer att sakna hans kvaliteter på och utanför plan.

– Han är väl värd ett nästa steg, tycker jag. Sedan är det klart att vi som lag tappar en riktigt bra spelare, säger Gustafson och fortsätter:

– Först och främst är Gustav en väldigt bra fotbollsspelare och en väldigt bra människa. Vi har hittat en fin dynamik på mitten så det blir ett hål för oss som lag att fylla.

Flytten innebär att Häcken förlorar en nyckelspelare på mittfältet. Men också en spelare man redan har ersatt. För Samuel Gustafson innebär Berggrens flytt att han nu återigen får sällskap av brorsan Simon på Häckens mittfält.

Sverige till EM-semifinal

Hon missade guldjakten i OS i fjol.

På fredagskvällen tog Linda Sembrant Sverige till spel om medaljerna i fotbolls-EM.

Sverige är klart för semifinal efter ett sent 1–0-mål mot Belgien på tilläggstid.

– Det var helt magiskt, obeskrivligt, säger mittbacksveteranen.

Efter en smått rörig uppladdning för det svenska laget inför kvartsfinalen mot Belgien, där trion Hanna Glas, Emma Kullberg och Jonna Andersson testat positivt för covid-19, stod man ändå som favoriter till att avancera till en semifinal i EM.

Sverige tog också tag i taktpinnen från start, och skapade flera målchanser tidigt i matchen. Bland annat genom Filippa Angeldahl som testade skott ett flertal gånger.

minut 25 frispelades Stina Blackstenius och placerade bollen i nät, men efter VAR-granskning dömdes målet bort för offside. En offside som till synes var minimal.

Fortsatt mållöst i kvartsfinalen alltså, men Sverige fortsatte att trycka på under den första halvleken där man mer eller mindre radade upp målchanser emellanåt. Men det var allt jämt mållöst efter den första halvleken.

Den andra halvleken inleddes även den på ett övertygande vis från svenskt håll, där man omedelbart satte press på det belgiska försvaret.

Men trots att Sverige fortsatte föra matchen, där Filippa Angeldahl också fortsatte att skjuta från distans, så försvarade sig belgiskorna kompakt och höll mestadels Sverige i ytterzonerna. Men trycket på det belgiska var massivt, och med 25 minuter kvar av ordinarie tid kändes det som en tidsfråga innan det svenska ledningsmålet skulle komma.

Men trots mängder av hörnor, inlägg och ett stort bollinnehav var det mållöst. Stina Blackstenius fick ett jätteläge efter 73 minuter, och hennes nick tvingade Nicky Evrard i det belgiska målet till en jätteräddning för att hålla nollan intakt.

Och nollan såg också ut att hållas intakt, men då smällde Linda Sembrant till. Efter en tilltrasslad situation efter en hörna hamnade bollen framför fötterna på Sembrant som tryckte in sitt sextonde landslagsmål.

– Jag vet inte om jag gråtit någon gång när vi har gjort mål men nu kunde jag känna gråten i halsen när vi sprang bort mot bänken. Det var magiskt och som bäst när alla får fira tillsammans. Hela laget har varit fantastiskt den här veckan, det har inte varit en lätt vecka för oss som lag men vi har hållit ihop och visat att vi är riktigt starka mentalt och vi slutade aldrig kämpa idag, säger lagkapten Magdalena Eriksson.

Därmed är Sverige vidare till semifinal.mot värdnationen England.Matchen spelas på tisdag 26 juli kl 21.00 på Bramall Lane i Sheffield.

– Det blir en ny match mot England. Det kanske inte är så mycket vi kan ta med oss, men försvarsmässigt går vi in och bryter framför och släpper inte till så mycket på 90 minuter, säger Peter Gerhardsson.

Sverige möter England i semifinalen.

Tyskland till EM-semifinal

Tyskland är vidare till semifinal i damernas fotbolls-EM i England. Österrike besegrades planenligt med 2–0 efter bland annat en rejäl målvaktstabbe.

Tyskland imponerade stort i gruppspelet där de tog full pott med totalt 9–0 i målskillnad.Men kvartsfinalen mot Österrike blev en rysare.

Lina Magull gav tyskorna ledningen i den 25:e minuten efter fint förarbete av Klara Bühl,Därifrån spelade hon snett inåt bakåt – till Lina Magull. Mittfältaren var iskall när hon placerade in ledningsmålet med höger bredsida.

Det kunde, och borde, ha blivit fler mål i matchen. Ramträffarna haglade och kunde efter 90 minuter plus tilläggstid skrivas till fem till antalet. Lägg därtill att Klara Buehl också brände öppet mål från bara några meter.

Men 2–0 kom inte förrän i matchminut 90. Ett mål som föregicks av ett ordentligt misstag av Österrikes målvakt Manuela Zinsberger som sköt bollen rakt på Alexandra Popp. 2-0 för tyskorna och uttåg för Österrike.

Därmed är Tyskland vidare till semifinal, där de ställs mot Frankrike eller Nederländerna, ett möte som går av stapeln på lördag.

Claessons agent: ”Han skrev på innan kriget”

Det var många som reagerade när svensken Fredrik Claesson presenterades av KHL-laget CSKA Moskva under förra veckan, mitt under Rysslands invasion av Ukraina.

Nu menar Claessons agent att backen skrev på för klubben innan kriget.

Trots att flera spelare valde att lämna KHL i samband med Rysslands invasion av Ukraina sa den slovenske agenten Aljoša Pilko att vi ändå kommer se svenskar i ligan kommande säsong. Och rätt fick han.

Under våren har Fredrik Claesson ryktats göra comeback i Djurgården, klubben som han spelade i innan han lämnade för spel i Nordamerika för tio år sedan.

Men förra veckan kom nyheten att 29-åringens nya klubbadress blir CSKA Moskva.

– Det finns egentligen ingenting att diskutera. Han hade inga andra alternativ. Det här blev klart innan nyår, säger Pilko.

– Reglerna är enkla: spela eller betala tillbaka. Att bryta sitt kontrakt är väldigt dyrt, säger Aljoša Pilko.

som enligt Expressen blir irriterad på frågor om den kritik som Fredrik Claesson fått motta.

– Jag har sagt det förut och jag kommer upprepa mig: Vi är inte politiker, vi sysslar med sport, och vi gör det som är bäst för våra hockeykarriärer och det kan ingen döma oss för.

Malmö föll mot Zalgiris på bortaplan

Malmös väg mot Champions League har stött på ett farthinder. I det första mötet med litauiska Zalgiris, i kvalspelets andra omgång, blev det en snöplig uddamålsförlust för den svenska mästarklubben.

Det blev en händelserik inledning på Malmös Champions League-kvalmatch mot litauiska Zalgiris på bortaplan.

Båda lagen hade tidigt heta chanser för att ta ledningen i matchen – först Malmös Veljko Birmancevic som brände ett jätteläge, därefter växlade hemmalaget upp och tvingade Johan Dahlin till storspel med flera klassräddningar.

Matchen var mållös efter den första halvleken, men nästan omedelbart i den andra kom matchens första mål. Dahlin var chanslös när bollen sköts i bortre krysset och Zalgiris kunde ta ledningen med 1-0.

– Kaos… det var bara kaos, säger Johan Dahlin.

Dahlin var MFF:s bästa spelare i matchen med flera klassräddningar. I slutet av drabbningen bjöds litauerna på ett ypperligt kontringsläge vilket tvingade Dahlin till en helt avgörande utrusning.

– Vi jagade en kvittering i slutet och blev naiva. Vi skulle kanske spelat mer på 1-0 i slutet, samtidigt som vi så klart hade velat få med oss ett oavgjort resultat. Så som matchen dock utspelade sig får vi kanske ändå vara nöjda med 1-0.

Returmatchen spelas i Malmö på onsdag nästa vecka.

– Vi har spelat en halvlek och har matchen hemma kvar. Den lever i allra högsta grad men vi behöver höja oss, säger Johan Dahlin.

– Vi behöver höja oss allihopa, visa mycket större hunger. Men de känns mycket hungrigare och som att de vill mer. Vi går inte in hundra känns det som, det här är alldeles för dåligt för att vara Malmö FF.