Luleå vann första SM-finalen mot favoriten

Luleå tänker inte ge sig utan strid. Mästarlaget vann första SM-finalen mot favoriten Brynäs med 2–1.

Luleå tänker inte ge sig utan strid. Mästarlaget vann första SM-finalen mot favoriten Brynäs med 2–1.

– Vi gillar att spela såna här matcher och vara i sådana här situationer, säger Luleåspelaren Jenni Hiirikoski till SVT.

Grundserievinnaren Brynäs gick in till årets finalserie mot Luleå som storfavoriter.

Men det var fjolårsmästarna som knep den första finalmatchen.

Trots tidigt underläge kunde Luleå vända och till slut vinna med 2–1 inför hemmapubliken.

”Vi älskar dessa matcher”

– Det känns jättebra att vi kunde börja med en seger inför våra fans. Vi älskar att spela dessa matcher, säger födelsedagsbarnet Jenni Hiirikoski i SVT.

Denisa Krizova gav Gävllaget ledningen efter 06.47 i den första perioden.

Men hemmalaget kom tillbaka och drygt fem minuter senare kvitterade man genom forwarden Noora Tulus i numerärt underläge.

I början av andra perioden tog Luleå ledningen genom Viivi Vainikka.

Resultatet stod sig sedan matchen ut.

– Det blev som vi hade förväntat oss. Vi visste att vi skulle vara tvungen att jobba hårt som lag och ta vara på våra målchanser, säger Hiirikoski.

Ottawa-ägaren död – blev 62 år

Ottawa Senators ägare, Eugene Melnyk, har efter en tids sjukdom avlidit. Han blev 62 år.

– Ottawa kommer att sakna dig, skriver lagets lagkapten Brady Tkachuk på Twitter.

2003 köpte Eugene Melnyk NHL-klubben Ottawa Senators för drygt 870 miljoner kronor.

Under Melnyks ägandeskap tog sig Senators till Stanley Cup-final en gång. Då förlorade laget mot Anaheim efter fem matcher.

I natt somnade Melnyk in.

”Det är med stor sorg som Eugene Melnyks familj och Ottawa Senators berättar om hans bortgång efter en tids sjukdom som han mötte med beslutsamhet och mod”, skriver klubben i ett uttalande.

NHL-klubbarnas stöd

Lagets lagkapten, Brady Tkachuk, beskriver sina känslor på Twitter efter beskedet.

”Melnyk gav mig, mina lagkamrater och många Ottawa-spelare som kom före oss en möjlighet att leva ut vår dröm. Ottawa kommer att sakna dig”, skriver han.

Flera NHL-klubbar visar sitt stöd. På Twitter har bland annat Dallas Stars, Los Angeles Kings och Winnipeg Jets uppmärksammat Melnyks bortgång.

”Våra tankar går till hela Senators organisation och Eugene Melnyks familj och vänner”, skriver Dallas Stars.

”Hela LA Kings-familjen önskar styrka och tröst till Eugene Melnyks familj och vänner. Hans bortgång kommer att märkas i hela NHL och hockeygemenskapen. Våra hjärtan och vårt stöd går ut till Senators och alla som påverkas av hans bortgång”, skriver Los Angeles Kings.

”En passionerad konkurrent. Melnyk kommer att saknas av alla inom NHL. Vi skickar våra tankar till Senators och familjen Melnyk”, skriver Winnipeg Jets.

Daniel Alfredsson och Erik Karlsson är två svenskar som haft stora roller i Ottawa Senators under Melnyks tid som ägare. Alfredsson ledde laget med ett C på bröstet till Stanley Cup-final 2007, där blev det förlust efter fem matcher mot Anaheim. Karlsson var lagkapten och en bärande spelare för det Ottawa-lag som föll mot Pittsburgh i en avgörande sjunde match i konferensfinalen 2017.

Polske förbundskaptenen: ”Jag vet om svenska spelarnas hundar…”

CHORZÓW. Polens stora stjärna Robert Lewandowski har haft skadebekymmer. Men på presskonferensen före VM-playoffinalen mot Sverige kom besked:

 Robert mår bra, säger förbundskapten Czesław Michniewicz, som också avslöjar att han är extremt påläst om de svenska spelarna.

Playoff-finalen mellan Polen och Sverige tisdag kväll blir den andra landskampen för nye polske förbundskaptenen Czesław Michniewicz.

Han lär inte komma med några taktiska revolutioner när Polen förväntas spela 3–4–2–1 mot Sverige och där flera av de polska stjärnorna ser ut att kunna spela trots skador. Men Michniewicz bjöd på ett par något udda citat om det svenska motståndet vid måndagseftermiddagens presskonferens på matcharenan Stadion Slaski.

52-åringen som tidigare har varit polsk U21-förbundskapten och tidigare tränare för Legia Warszawa har verkligen gått in för att ta reda på allt om de svenska spelarna.

– Jag har haft en lång lista med svenska och tjeckiska spelare som jag har studerat noggrant. Den listan krympte efter att Sverige vann mot Tjeckien, säger han.

– Nu vet jag alldeles för mycket om de svenska spelarna för att det ska vara riktigt bra för min egen hälsa, säger Michniewicz med ett leende och preciserar:

– Jag vet vilken svensk spelare som är arg på en annan spelare för att han vunnit priset som årets spelare i Sverige, och jag vet vems hund som har en landslagströja på sig. Jag vaknar och somnar med de svenska spelarna i huvudet.

– Jag vet vilken spelare som har en mamma som har spelat handboll, pappa som spelat fotboll och vilken spelare som är mest lättprovocerad av de svenska spelarna. Jag har noterat Alexander Isaks knep som domarna inte ser mot försvararna.

– Jag har inte berättat allt för mina spelare, då kan det bli för mycket. Men vissa saker kan vara bra att veta, åtminstone för mig för att lära känna motståndaren.

Minuterna som fällde Djurgården i ångestkvalet

Efter 35 raka säsonger i hockeyns högsta serie trillade Djurgården våren 2012 ner i allsvenskan.

Tio år senare kan det hända igen.

På lördag inleds det negativa kvalet där Djurgården och Timrå möts.

Timrå hade en rolig lördagskväll på Hovet. Lika roligt hade inte hemmalaget Djurgården. Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Djurgården fick tuffast tänkbara start i nedflyttningskvalet.

Tack vare tre snabba mål i den andra perioden vann Timrå lördagskvällens match på Hovet med 4–2.

Segern innebar att Timrå ledningen tog ledningen med 1–0 i matchserien.

– Vi blir väldigt stressiga i period två, och det gör att vi förlorar matchen, säger Djurgårdens tränare Joakim Fagervall.

Ingen Ekdal och Nilsson på landslagets träning

Landslaget fortsätter att ha träningar utan alla spelare närvarande.Vid dagens pass på Friends saknas Albin Ekdal och Joakim Nilsson.Ludwig Augustinsson och Marcus Danielson har varit magsjuka, Martin Olsson har åkt hem med skadat lår och Pierre Bengtsson har kallats in. Spelare har avstått träningar på grund av slitage/lättare skador.

Söndagens landslagsträning på Friends, den näst sista finslipningen innan playoff-finalen borta mot Polen tisdag kväll, var inget undantag.

Varken mittfältaren Albin Ekdal eller Joakim Nilsson deltar i landslagets träning under söndagsförmiddagen på Friends.

”I dag deltar samtliga spelare i kollektiv träning förutom Albin Ekdal och Joakim Nilsson som tränar individuellt i gymmet” skriver landslagets presschef Jakob Kakembo Andersson i ett meddelande till media.

Albin Ekdal klev av efter 72 minuters spel mot Tjeckien i torsdag med smärtor. Förklaringen då var då att Sampdoriamittfältaren hade fått känningar av en tidigare skada.

Joakim Nilsson var på planen i hela 1–0-segern – ordinarie matchtid och förlängning totalt 120 minuter – mot Tjeckien under torsdagen.

Albin har en skadekänning, med Jocke vet jag inte exakt vad det är. Men han spelade 120 minuter och har varit covidsjuk ganska nyligen, säger Jakob Kakembo Andersson.

Landslaget flyger senare under söndagen mot spelplatsen Chorzow i södra Polen.

Martin Olsson missar Polen-matchen

Martin Olsson klev av skadad i går.

Nu meddelar Blågult att vänsterbacken lämnar samlingen.

Därmed missar han ödesmötet med Polen på tisdag.

Blågult har drabbats av en ytterbackskris.

Emil Krafth var avstängd mot Tjeckien varpå mittbacken Marcus Danielson fick vikariera som högerback. Och som om inte det vore tungt nog tvingades även vänsterbacken Ludwig Augustinsson kasta in handduken mot Tjeckien på grund av sjukdom.

Martin Olsson spelade från start men tvingades sedan kliva av med skadekänning. Han ersattes då av Pierre Bengtsson, som i sin tur hade blixtinkallats till samlingen.

”Inte aktuell”

Nu meddelar landslaget att Martin Olsson tvingas lämna samlingen. Han missar därmed tisdagens avgörande match mot Polen.

”I dag tränar samtliga spelare förutom Martin Olsson som fick en känning under gårdagens match som är så pass allvarlig att han inte kommer vara aktuell för spel mot Polen. Martin kommer att lämna samlingen under dagen, ingen ersättare kommer att kallas in”, skriver landslagets presschef Jakob Kakembo Andersson.

”Kul att få vinna och fira honom på det sättet”

Sverige hyllade fansen på Friends efter förlängningsdramat mot Tjeckien.

Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf skickade också en extra tanke till en nybliven treåring på hemmaplan.

– Jag hade gärna velat vara där, men det var kul att få vinna och fira honom på det sättet, säger han. 

Det krävdes 120 minuter för att ta Sverige till en playoff-final mot Polen. Med publiken på Friends Arena i ryggen var Blågult det bättre laget i förlängningen och i den 110:e minuten kunde Robin Quaison göra det förlösande målet.

Efter segern hyllade spelarna stödet på läktarna.

– Det gör skillnad, absolut. Man vet att ens familj är där och kollar och man vill göra alla stolta. Man till ta Sverige till VM, så det (stödet) hjälper. Men mot Polen måste vi hitta energi från oss själva, säger Dejan Kulusevski och fortsätter: 

– Jag kände mig inte ens trött.

Sveriges startelva mot Tjeckien

Ska drömmen om VM leva vidare måste Sverige vinna kvällens match mot Tjeckien.Det finns många fansens förhoppningar här, vi behöver en seger för att få hoppet om att få vara med i VM.

Förutsättningarna är enkla inför kvällens måstematch mot Tjeckien, det är vinna eller försvinna som gäller för Sverige. Det svåra den här veckan för Janne Andersson har varit att få ihop en backlinje.

Jag kommer vara säker på startelvan ungefär klockan sju. Fram tills dess vill jag utvärdera och som jag alltid säger jag är ganska klar i huvudet, men jag vill alltid stämma av med det medicinska temat. Spelarna kommer få ett lag under kvällen och jag är tämligen säker på hur jag vill ha det, sa Andersson efter landslagets sista träning i går.

Förbundskaptenen har förståeligt haft en del att fundera på när det gäller den svenska backlinjen. Emil Krafth är avstängd och under onsdagskvällen meddelade förbundet att Pierre Bengtsson blixtinkallas efter att Ludwig Augustinsson blivit sjuk. Enligt uppgifter till Sportbladet får Marcus Danielson chansen som högerback, Martin Olsson startar till vänster och mittbackspar blir Victor Nilsson Lindelöf och Joakim Nilsson.

På mittfältet ser det inte ut att bli några överraskningar. Albin Ekdal och Kristoffer Olsson får förtroende centralt med Viktor Claesson och Emil Forsberg på varsin kant.

Kris i Vegas – kan missa Stanley Cup-slutspelet

Stanley Cup-favoriterna Vegas Golden Knights har halkat ner under slutspelsstrecket.Man måste göra mål för att vinna i den här ligan, konstaterar Knights-coachen Pete DeBoer lakoniskt efter 0-4-floppen.

De fick stryk med 3-0 av Minnesota igår och följde alltså upp med en 4-0-förlust mot Winnipeg i natt.

Samtidigt passade Dallas Stars på att göra en kanonmatch mot Edmonton, vann med 5-3 och petade ner Vegas under strecket för första gången sedan i höstas.

Riddarna har fyra matcher mer spelade än Stars – och de flesta andra – så det kommer bli extremt svårt att återerövra den sista wild card-platsen.Ikväll tycker jag vi hade goda intentioner och vi jobbade hårt. Men man måste göra mål för att vinna i den här ligan, suckar coachen Pete DeBoer.

I Dallas-lägret är tongångarna muntrare, av förklarliga skäl. Där har vägen fram till playoff verkligen öppnats nu.

Tottenham tog viktig seger – Kulusevski inblandad

Svensken låg bakom ett av målen när Tottenham bortabesegrade Brighton med 2–0.Det var en riktigt bra prestation på en svår arena, säger lagkaptenen Harry Kane.

I den 37:e minuten drog Dejan Kulusevski till utanför straffområdet och skottet styrdes in via lagkamraten Cristian Romero.

Ibland behöver man lite tur för att bryta dödläget och det var vad som hände, sedan kontrollerade vi matchen, säger Harry Kane enligt BBC.

Nu har den svenske landslagsmannen noterats för två mål och fyra assist sedan han skrev på för Tottenham i januari.

Kort efter 1–0-målet fick Kulusevski en gyllene chans att bättra på sin målskörd – men han brände friläget.